Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2870 artikkelia

0:00

2023/02/26

Euroopan ja Venäjän suhde on aina ollut monimutkainen ja monitahoinen. Huolimatta tämän suhteen ylä- ja alamäistä näyttää siltä, ​​että Eurooppalaisilla on taipumus olla naiiveja venäläisten motiivien suhteen. Tässä taas pohdin joitakin syitä, miksi eurooppalaiset saattavat olla alttiita tälle asialle.

Ensinnäkin on tärkeää tunnustaa, että Venäjällä on pitkä historia tietyn kuvan heijastamisesta muulle maailmalle. Neuvostoliitosta nykypäivään Venäjän hallitus on työskennellyt kovasti säilyttääkseen tietyn tason mystiikan ja juonittelun ympäri maailmaa. Tämä on saavutettu monilla tavoilla, mukaan lukien propagandan, sensuurin ja disinformaatiokampanjoiden avulla.

Tämä mystiikka on vaikuttanut siihen, että Venäjä on luonnostaan arvoituksellinen ja vaikeasti ymmärrettävä maa. Tätä käsitystä on vahvistanut entisestään se, että Venäjä eroaa kulttuurisesti ja kielellisesti useimmista Euroopan maista. Tämän seurauksena monien Eurooppalaisten voi olla vaikea ymmärtää täysin Venäjän motiiveja ja aikomuksia.

Toinen tekijä, joka vaikuttaa eurooppalaiseen naiivuuteen venäläisiä motiiveja kohtaan, on vakauden ja ennustettavuuden halu kansainvälisissä suhteissa. Eurooppa on ollut suurimmaksi osaksi suhteellisen vakaa ja rauhallinen maanosa toisen maailmansodan päättymisestä lähtien. Tätä vakautta uhkaavat kuitenkin yhä enemmän useat tekijät, kuten terrorismi, populististen liikkeiden nousu ja geopoliittiset jännitteet.

Tässä yhteydessä on ymmärrettävää, että monet Eurooppalaiset saattavat olla haluttomia pitämään Venäjää merkittävänä uhkana. Tämä edellyttäisi huomattavaa muutosta tavassa, jolla Eurooppalaiset näkevät oman turvallisuutensa ja vakautensa, mikä voi jo sinänsä olla hämmentävää ja horjuttavaa.

Lisäksi joidenkin Eurooppalaisten keskuudessa on käsitys, että Venäjä on mahdollinen kumppani globaalin vakauden ylläpitämisessä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun on kyse terrorismin torjunnasta, ilmastonmuutoksesta ja ydinaseriisunnasta. Joissakin Eurooppalaisissa piireissä edelleen uskotaan, että Venäjän kanssa tekeminen ja yhteisen sävelen löytäminen näissä kysymyksissä on parempi lähestymistapa kuin Venäjän kohtaaminen suoraan voimakeinoin.

Lopuksi on syytä huomata, että taloudelliset tekijät vaikeuttavat Euroopan suhdetta Venäjään. Monet Euroopan maat, erityisesti idän maat, ovat olleet voimakkaasti riippuvaisia Venäjästä energiansaannista. Tämä riippuvuus on voinut vaikeuttaa näiden maiden diplomaattista sanoittamista Venäjän kanssa, koska sillä voi olla vakavia taloudellisia seurauksia.

Yhteenvetona voisin todeta, että Eurooppalaisten naiivius venäläisiä motiiveja kohtaan on seurausta monimutkaisista tekijöistä. Näitä ovat Venäjän historia tietyn kuvan projisoimisesta maailmalle, vakauden ja ennustettavuuden halu kansainvälisissä suhteissa, käsitys siitä, että Venäjä on mahdollinen kumppani globaalin vakauden ylläpitämisessä, sekä taloudellinen riippuvuus Venäjästä. Vaikka nämä tekijät ovat varmasti ymmärrettäviä, ne voivat myös vaikeuttaa Eurooppalaisten täysin ymmärtämään Venäjän aiheuttamia uhkia ja vastaamaan niihin. Sellaisenaan on tärkeää, että eurooppalaiset suhtautuvat suhteeseensa Venäjään vivahteikkaammin ja kriittisemmin turvallisuuden ja etujensa suojelemiseksi – enää ei puhe auta, nyt pitää käyttää voimakeinoja.