Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 36857 latausta vuorokaudessa.


2380 artikkelia

2023/03/21

Venäjän hankkeesta lähettää naisvankeja Ukrainaan on noussut kohu sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Ruotsalainen Dagens Nyheter -lehti kertoo venäläislehden kirjoituksen perusteella, että Venäjä on värvännyt naisvankeja koulutettaviksi ennen sijoittamistaan Ukrainaan. Tietoja värväyksestä on saatu myös muista lähteistä.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Donetskiin lähetettiin helmikuussa makuuvaunullinen juna, jossa oli yksi vaunu täynnä naisvankeja. Ministeriö ei ole kertonut, kuinka monta naista junassa oli, mutta Venäjän tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Ukrainaan on lähetetty joko vapaaehtoisesti tai pakolla satakunta naista.

Ukrainassa toimivien #Wagner-joukkojen värvääjien kerrotaan etsivän rintamalle halukkaita myös liikuntalukioista ja urheilukouluista. Tämä herättää huolta siitä, että nuoria ja haavoittuvassa asemassa olevia naisia houkutellaan mukaan taisteluihin ilman riittävää ymmärrystä siitä, millaisiin riskeihin he ovat alttiina.

Venäjän toiminta on herättänyt kansainvälistä huomiota ja arvostelua. YK:n naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon komitea on tuominnut Venäjän toimet ja vaatinut naisten välitöntä vapauttamista. Myös EU ja Yhdysvallat ovat tuominneet Venäjän toiminnan.