Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2869 artikkelia

0:00

2023/03/26

#Grossi on huolissaan ydinturvallisuustilanteesta Venäjän joukkojen miehittämässä laitoksessa ja hänen tarkoituksenaan on tehdä tarkastus ja seurata tilanteen kehittymistä.

Grossi korostaa, että #ydinturvallisuuden vaarat ovat liian ilmeisiä ja että on tärkeää toimia nyt, jotta voidaan estää #onnettomuus, jolla voi olla potentiaalisia #säteilyvaikutuksia ihmisten #terveydelle ja #ympäristölle. Hän aikoo myös puhua IAEA:n henkilökunnan kanssa paikan päällä ennennäkemättömissä ja erittäin vaikeissa olosuhteissa.

#Zaporizhzhian ydinvoimala on Euroopan suurin kuuden #reaktorin #ydinvoimala, ja sen turvallisuustilanteeseen kiinnitetään suurta huomiota Ukrainan sodan aikana. #Ukraina, #YK ja länsimaat ovat vaatineet #turvapuskurivyöhykettä Zaporizizhian laitoksen ympärille #ydinonnettomuuden välttämiseksi. Ukrainan viranomaiset ovat raportoineet, että paikallista henkilökuntaa pidetään aseella uhattuna ja venäläiset joukot käyttävät laitosta #sotilastukikohtana ja varastoivat sinne aseita ja varusteita.

Grossi on aiemmin kehottanut venäläisiä sotilaita poistumaan Zaporizhzhian laitoksen alueelta ja sanonut, että sen fyysistä koskemattomuutta on loukattu useita kertoja. IAEA:n ensimmäisen tarkastuksen jälkeen syyskuussa 2022 hän vahvisti, että Venäjän #sotilaskalustoa, mukaan lukien #armeijan #ajoneuvoja, oli sijoitettu tehtaan tiloihin.

Grossin vierailu Zaporizhzhian ydinvoimalassa on merkittävä tapahtuma, koska se korostaa #ydinturvallisuuden tärkeyttä ja tarvetta tehdä kaikki mahdollinen #ydinonnettomuuden riskin vähentämiseksi Ukrainan traagisen sodan aikana.