2014 artikkelia

| Juho Saastamoinen .COM | mielipide | ajatukset | pohdinnat |


#Venäjä’n #eliitti raivoissaan #Putin’ille – se piru vie meidät mukanaan tuonelaan

2023/03/28

Venäjän eliitti on jälleen myllerryksessä vuotaneen äänitallenteen vuoksi, jossa presidentti #VladimirPutin’ia väitetään arvostelevan voimakkaasti. Ruotsalaisen #Aftonbladet’in mukaan nauhoite sisältää keskustelun kaasumiljardööri #FarhadAhmedov’in ja musiikkituottaja #JosifPrigozin’in välillä. Molempien kerrotaan kuuluvan Putinin #lähipiiriin. Parin väitetään valittavan #sodasta ja Putinista, käyttäen voimakasta kieltä kuvaamaan presidenttiä.

“He eivät välitä paskaa mistään. Eivätkä he välitä ihmisistä. Hän on itse #Saatana”, sanoi yksi äänitteen henkilöistä.

Heidän kerrotaan myös esittäneen teorian, jonka mukaan Putinin lähimmät ihmiset ovat ristiriidassa maan asevoimien kanssa ja että on laadittu alustava suunnitelma puolustusministeri #SergeiShoigu’n erottamiseksi virastaan.

Aluksi Prigožin piti nauhoitetta väärennöksenä, mutta myöhemmin hän kertoi venäläiselle Fontanka-uutislehdelle, että osa keskustelusta oli aitoa, mutta osa oli “täysin keksitty”.

Riippumaton venäläinen verkkosivusto Important Stories kertoi maanantaina, että heillä on #FSB:n turvallisuuspalvelusta lähteitä, jotka ovat todistaneet tallenteen aitouden.

Jos raportit pitävät paikkansa, se voi aiheuttaa ongelmia Putinille, jonka valta on vahvasti riippuvainen hänen hallintoaan ja #Ukraina’n sotaa tukeneen eliitin tuesta. Sodan takaiskut ja monille vaikutusvaltaisille #venäläisille asetetut sanktiot voivat kuitenkin muuttaa tilannetta.

Venäjän ja Itä-Euroopan asiantuntija #VladMyhnenko sanoi #Newsweek’ille, että Kansainvälisen #rikostuomioistuimen Putinin #pidätysmääräys voi tehdä presidentin asemasta sisäisesti haavoittuvamman. #Oligarkeilla ja muilla korkea-arvoisilla johtajilla sanotaan olevan “paljon menetettävää”, jos eliitin salaisuudet päätyisivät #ICC:n käsiin.

#Myhnenkon teorian mukaan vallanvaihto Venäjällä voi tarkoittaa sitä, että uusi johto päättää luovuttaa Putinin oikeuden eteen, vaikka sitä ei #Moskovassa tunnustetakaan lailliseksi.

Tällaisessa tilanteessa voi olla vakavia seurauksia maan ja alueen vakaudelle.