Etusivu > Nyt jopa #Kiina ottaa etäisyyttä #terroristivaltio-#Venäjään – ei tunnusta #laittomia alueliitoksia

2023/04/05 18:04

Lukuaika: < 1 minuutti

#Kiinan #suurlähettiläs #FuCong’in haastattelu #NewYorkTimes’ille herättää kysymyksiä #Kiinan suhteista Venäjään ja sen roolista Ukrainan sodassa. Monet ovat tulkinneet Kiinan ja Venäjän julistuksen “ei rajoja” tarkoittavan sitä, että #Kiina tukisi Venäjää sodassa #Ukrainaa vastaan. Kuitenkin Fu Congin mukaan tämä on #väärinkäsitys.

Fu #Cong korostaa, että #Kiina ei ole Venäjän puolella #sodassa eikä ole antanut #sotilaallista apua Venäjälle. Hän myös sanoo, että Kiina tukee Ukrainan alueellista #koskemattomuutta ja vastustaa Venäjän pyrkimyksiä liittää #Krim ja #Donbas.

Kiinan suhteet Venäjään ovat monimutkaiset. Vaikka maat ovat allekirjoittaneet yhteisiä #julkilausumia ja korostaneet ystävyyttään, ne ovat myös kilpailijoita monilla alueilla, kuten #energiassa ja #teknologiassa. Kiina on myös pyrkinyt rakentamaan suhteita muihin Venäjän naapurimaihin, kuten #Kazakstaniin ja #Mongoliaan.

Kiinan ja Venäjän suhteiden merkitys kasvaa entisestään, kun #Yhdysvallat ja sen liittolaiset yrittävät tiukentaa politiikkaansa Kiinaa vastaan. Kiina on yrittänyt esittää itsensä #rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa ja korostaa alueellista vakautta. Kiinan ja Venäjän suhteiden tulevaisuus riippuu monista tekijöistä, kuten Ukrainan sodan kehityksestä ja Kiinan ja Yhdysvaltojen välisestä kilpailusta.

Kaiken kaikkiaan Fu Congin haastattelu antaa lisää selkeyttä Kiinan suhteisiin Venäjään ja sen rooliin Ukrainan sodassa. Vaikka Kiina on allekirjoittanut yhteisiä julkilausumia Venäjän kanssa ja korostanut ystävyyttään, se ei tue Venäjän pyrkimyksiä liittää Ukrainan alueita.