Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 18065 latausta vuorokaudessa.


2379 artikkelia

2023/04/13

#Olkiluodon kolmannen #ydinvoimalayksikön koekäyttövaiheen viimeinen koe päättyi tänään torstaina aamukuudelta. #TeollisuudenVoima (#TVO) ilmoitti, että koe sujui hyvin ja kolmosreaktorin säännöllinen #sähköntuotanto voi alkaa ensi maanantaina. Tämä on merkittävä virstanpylväs Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan historiassa.

Viimeisessä testissä laitoksen tehoa laskettiin nopeasti täydestä 1 600 megawatista alle 500 megawattiin ja sitten teho palautettiin takaisin täyteen. Testillä varmistettiin, että laitoksen tehoja voidaan pudottaa nopeasti esimerkiksi huoltotöitä varten. TVO:n #viestintäpäällikkö #JohannaAho kertoi, että testi sujui suunnitelmien mukaisesti.

Vaikka koekäyttövaiheen viimeinen koe meni hyvin, #Aho ei vielä julistanut yksikköä valmiiksi. Pieniä säätöjä tehdään vielä viikonlopun aikana, mutta varsinaisia testejä ei enää suoriteta. Olkiluoto 3:n säännöllisen sähköntuotannon alkaminen 17. huhtikuuta tarkoittaa käytännössä sitä, että #koekäyttö päättyy ja laitosta ajetaan jatkossa pääsääntöisesti täydellä teholla.

Olkiluodon kolmosreaktori vastaa maanantaista alkaen noin 14 prosentista koko maan #sähköntuotannosta. Kun mukaan lasketaan #Olkiluoto1 ja #Olkiluoto2 -laitosyksiköt, Olkiluodosta tuotetaan noin 30 prosenttia #Suomen sähköstä. Tämä tarkoittaa sitä, että #Olkiluoto 3:n käynnistyminen on tärkeä askel Suomen #energiapolitiikassa ja auttaa vähentämään maan riippuvuutta #fossiilisista #polttoaineista.

#Olkiluodon kolmannen #ydinvoimalan rakentaminen on kestänyt yli 14 vuotta. Alun perin #kolmosreaktorin säännöllisen sähköntuotannon käytön piti alkaa jo vuonna 2009, mutta useiden teknisten ongelmien ja viivästysten takia projekti viivästyi merkittävästi. Nyt koekäyttövaiheen päättyminen merkitsee pitkän odotuksen päättymistä ja lopulta mahdollisuutta käyttää laitosyksikköä täydellä teholla.