Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2867 artikkelia

0:00

2023/05/12

Suomalaisia on käännetty tänään pois Venäjän rajalta, kertoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Tiedossa olevia takaisin käännytettyjä suomalaisia on alle kymmenen.

Lukkarin mukaan asia havaittiin perjantaiaamuna. Rajaliikenne Venäjälle on Lukkarin mukaan tällä hetkellä vakiintuneella tasolla, ja kaikilta rajanylityspaikoilta kulkee keskimäärin 3 000–4 000 rajanylittäjää päivässä.

Suomalaisten reissuille Venäjälle ovat tällä hetkellä tyypillisiä tankkausreissut halvemman polttoaineen vuoksi sekä shoppailu. Venäjän hyökkäyssota on rajoittanut maahan pääsyä monilta osin.

Helsingin Sanomien haastatteleman miehen mukaan Venäjän rajaviranomaiset käännyttivät hänet Vaalimaalta takaisin varhain perjantaiaamuna. Venäjän rajavirkailija oli näyttänyt miehelle kännykän käännösohjelman avulla, että tietyn lakipykälän perusteella miehen viisumi oli peruttu. Mies oli ilmoittanut viisumin myöntäjäksi suomalaisen viisuminvälittäjäyhtiön.

HS:n mukaan suomalaisten viisumeja on myös mitätöity. Lukkari ei osannut arvioida Helsingin Sanomien tietoa siitä, että Suomen rajaviranomaiset olisivat varoittaneet rajatarkastuspisteellä suomalaisten käännytyksistä Venäjän puolella.

Yleensä Suomen rajalla matkustajan kanssa keskustellaan rajanylityksestä, jos matkustusasiakirjoissa havaitaan puutteita. Venäjän puolella arviointi on Venäjän rajaviranomaisten vastuulla.

– Jos Venäjällä on jokin käytäntö, josta emme tiedä, se on Venäjän viranomaisten asia, Lukkari sanoo.