2014 artikkelia

| Juho Saastamoinen .COM | mielipide | ajatukset | pohdinnat |


#ValkoVenäjä #Lukashenko myrkytetty? -> artikkelin lopussa linkki jossa elossa 15.5.2023

2023/05/13

Valko-Venäjän diktaattori Alexander Lukashenko on ilmeisesti sairastunut, kertovat maan julkaisu Euroradio ja ihmisoikeusjärjestö Belarusian Hajun. Heidän mukaansa Lukashenkon saattue saapui sairaalaan lähellä Minskia noin klo 19, jolloin klinikan ovet suljettiin ja alueen tiet vartioitiin aseistetuin voimin.

Lukashenko oli juuri aiemmin ollut julkisuudessa Moskovassa juhlimassa voitonpäivää Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja muiden entisen Neuvostoliiton maiden johtajien kanssa. Hänen ilmeinen fyysinen heikkoutensa kiinnitti huomiota, sillä hän oli ainoa johtaja, joka joutui liikkumaan tapahtuman aikana autolla. Hän myös jätti väliin lounaan Putinin kanssa.

Reutersin mukaan Lukashenko näytti “väsyneeltä ja hieman epävakaalta jaloiltaan, ja oikeassa kädessä näkyi side…mutta muuten hän ei osoittanut mitään ilmeisiä sairauden merkkejä”. Myöhemmin samana päivänä Lukashenko osallistui voitonpäivän seremoniaan Minskissä, mutta hän poikkesi perinteestä ja esiintyi puvussa sotilasunivormun sijaan eikä pitänyt puhetta. Hän on myös osallistunut vain muutamaan tapahtumaan viimeisen kahden viikon aikana.

Lukashenko on johtanut Valko-Venäjää vuodesta 1994 lähtien, ja häntä on arvosteltu laajalti kansalaisoikeuksien rikkomisista ja demokratian vastaisesta toiminnasta. Hän on myös joutunut kansainvälisen paineen kohteeksi Valko-Venäjän opposition ja kansalaisjärjestöjen sortamisesta. Lukashenkon sairastuminen voi vaikuttaa maan poliittiseen tilanteeseen, sillä hän on ollut pitkään maan hallinnon keskeinen voima.

Lue myös:

Lisätty 16.5.2023: