2014 artikkelia

| Juho Saastamoinen .COM | mielipide | ajatukset | pohdinnat |


#Turkki #Erdogan saattaa vielä hävitä #vaalit

2023/05/14

Turkissa järjestettiin sunnuntaina kahdet vaalit, joissa yhteensä noin 64 miljoonaa ihmistä äänesti. Ensimmäiset äänestäjät jonottivat äänestyspaikoilla jo ennen niiden avautumista aamukahdeksalta. Äänestysaikaa oli kello 17 asti. Yli 1,8 miljoonaa ulkomailla asuvaa turkkilaista äänesti ennakkoon. Vaalit ovat tärkeät, sillä kyseessä ovat presidentin- ja parlamenttivaalit, joissa on kyse maan johtajuudesta.

Vaalien äänestysprosentin on arveltu nousevan ennätyksellisen korkeaksi. Hieman ennen iltaseitsemää Turkin ylin vaalilautakunta ilmoitti poistaneensa vaalitulosten raportointikiellon, jonka oli määrä olla voimassa iltayhdeksään asti. Kiellon poistamisen myötä vaalitulokset saattavat alkaa hahmottua jo etuajassa. Kokonaistulos lienee kuitenkin epäselvä vielä useamman tunnin ajan.

Alustavien tulosten mukaan presidentinvaaleissa Recep Tayyip Erdoğan vaikuttaa saaneen 59,47 prosenttia äänistä. Opposition Kemal Kılıçdaroğlulle puolestaan uumoillaan kaksi tuntia uurnien sulkeutumisen jälkeen 34,79 prosenttia äänistä. Turkkilaisten yleisradioyhtiöiden mukaan kyseiseen ensimmäiseen arvioon on laskettu mukaan 9,1 prosenttia vaaliuurnista.

Vaikka Erdoğan oli presidentinvaalien ennakkosuosikki, opposition ehdokas Kemal Kılıçdaroğlu nautti äänestyspäivän aikana yhä ennakkosuosikin asemaa. Viimeisimmän ennusteen mukaan Kılıçdaroğlun odotetaan saavan 49,3 prosenttia äänistä, vastaavan luvun ollessa Erdoğanin kohdalla on 47 prosenttia. Alimmillaan presidentinvaalien voitto olisi mahdollista varmistaa 50 prosentilla äänistä. Mikäli kumpikaan ehdokkaista ei yllä tarvittavaan äänisaaliseen, käydään vaalien toinen kierros sunnuntaina 28. toukokuuta.