Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #helatorstai ja sen tausta

18.05.2023 09:17

Lukuaika: < 1 minuutti

Helatorstai on vuotuinen kristillinen juhla, jota vietetään 40 päivää Jeesuksen Kristuksen taivaaseenastumisen jälkeen. Se on siis pääsiäisen jälkeinen juhla. Koska pääsiäisen päivämäärä vaihtelee vuosittain, myös helatorstain ajankohta vaihtelee.

Vuonna 2023 helatorstaita vietetään 18. toukokuuta. Tämä päivämäärä määräytyy sen mukaan, milloin pääsiäinen osuu kyseiselle vuodelle. Helatorstai on aina torstai, joten monet voivat hyödyntää sitä pitkänä viikonloppuna ottamalla perjantain vapaaksi.

Vaikka helatorstai on kristillinen juhla, sillä on myös pakanallinen tausta. Pakanallisessa käsityksessä helatorstai liittyi kylvökauden alkuun. Tämän perinteisesti tärkeän ajankohdan kunniaksi vietettiin juhlaa, jossa pyydettiin jumalilta hyvää satoa. Myös Suomessa helatorstai on aikoinaan liittynyt erilaisiin riitteihin, kuten kokon polttoon.

Nykyään helatorstaita vietetään kuitenkin pääasiassa kristillisenä juhlana, joka muistuttaa Jeesuksen taivaaseenastumisesta opetuslapsineen. Juhlan aikana kristityt voivat osallistua jumalanpalveluksiin, hartauksiin ja erilaisiin tapahtumiin. Helatorstai on myös merkittävä päivä monille suomalaisille, jotka saavat nauttia ylimääräisestä vapaapäivästä ja pitkästä viikonlopusta.

Vaikka helatorstain taustalla on erilaisia historiallisia merkityksiä, se on nykyään ennen kaikkea juhla, joka yhdistää kristityt muistamaan ja juhlimaan Jeesuksen taivaaseenastumista. Se on myös tilaisuus viettää aikaa perheen ja läheisten kanssa sekä nauttia kevään saapumisesta ja kauniista säästä.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/16 04:06:11