Sivusto on Venäjän palvelunestohyökkäyksen kohteena – Slava Ukraini!


#Moldova’n presidentti Maia #Sandu – #Venäjä on yrittänyt ja epäonnistunut maamme #vallankaappaus’ksessa

20/05/2023


Venäjä yritti vallankaappausta Moldovassa kevään aikana, sanoo Moldovan presidentti Maia Sandu. Hän kertoi asiasta moldovalaisen televisiokanavan haastattelussa, viitaten tiedusteluraportteihin. Sandun mukaan Venäjä pyrki korvaamaan hänen hallintonsa Venäjä-mielisellä nukkehallituksella.

Moldovan tiedustelupalvelun raportit helmikuussa olivat varoittaneet Venäjän suunnitelmista kaataa demokraattisesti valittu hallitus. Vaikka yritys epäonnistui keväällä, Sandu varoitti, että Venäjä voisi yrittää uudestaan. Hän uskoo, että Kreml’in tavoitteena on korvata Moldovan hallitus Venäjä-myönteisellä nukkehallituksella ja hyödyntää Moldovaa sodassa Ukrainaa vastaan.

Sandu on vedonnut Euroopan unioniin ja pyytänyt Moldovan nopeaa jäsenyyttä EU:ssa. Hänen mukaansa EU-jäsenyys on ainoa tapa varmistaa, ettei Moldova joudu Venäjän seuraavan hyökkäyssodan kohteeksi, kuten Ukraina. Sandu korostaa, että vaikka Moldova ei ole Ukrainan tilanteen tasolla, he näkevät riskit ja uskovat, että demokratian säilyttäminen on mahdollista vain osana EU:ta.

Maanantaina Moldovan parlamentin puheenjohtaja Igor Grosu ilmoitti, että Moldova vetäytyy Venäjän dominoimasta Itsenäisten valtioiden yhteisö IVY:stä. Tähän liittoon kuuluu muun muassa Kazakstan, Kirgisia ja Valko-Venäjä. Sandun mukaan Moldova on valmis tekemään yhteistyötä vain “demokraattisten maiden kanssa, jotka kunnioittavat muiden maiden itsemääräämisoikeutta.”

Tilanne Moldovassa herättää huolta kansainvälisellä tasolla, erityisesti Venäjän toimien vuoksi. On tärkeää, että Moldova saa tarvittavaa tukea ja suojelua demokratiansa säilyttämiseksi. EU-jäsenyys voi tarjota Moldovalle turvaa ja vahvistaa sen asemaa kansainvälisellä näyttämöllä. Kansainvälisen yhteisön on oltava valppaana ja tukemaan Moldovaa tässä vaikeassa tilanteessa, jotta vakaus ja demokratia voivat vallita alueella.