Sivusto on Venäjän palvelunestohyökkäyksen kohteena – Slava Ukraini!


#Venäjä kiertää #sanktio’ita #Kazakstan’in kautta

20/05/2023

Vaikka länsimaat ovat asettaneet sanktioita tarkoituksenaan estää droonien ja muiden teknologisten tuotteiden tuonti Venäjälle, herkät elektroniikkalaitteet löytävät silti tiensä Venäjä’n sotilaskäyttöön yritysten kautta, jotka on äskettäin perustettu kazakstan’ilaisten toimesta Kazakstanissa, paljasti OCCRP, saksa’lainen Der Spiegel ja venäläinen iStories -tutkimus.

Tutkijat havaitsivat, että vuoden 2022 kazakstanilaiset kauppatiedot viittasivat vahvasti siihen, että Kazakstania käytettiin välittäjänä Venäjän droonien ja edistyneiden mikropiirien tuonnissa. Näitä mikropiirejä käytetään muun muassa ohjuksissa ja miinojen raivausroboteissa, ja niiden avulla Venäjä voi välttää länsimaiset sanktiot.

Kauppatietojen mukaan Kazakstan tuotti lähes 5 miljoonan dollarin edestä droneja, lähes kokonaan Kiina’sta, ja viennin arvo Venäjälle oli 1,23 miljoonaa dollaria. Ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukraina’an Kazakstan tuotti niin vähän drone’ja, etteivät ne edes näkyneet virallisissa tuonti-vientitiedoissa, tutkimus kertoo.

Mikropiirien tuonti yli kaksinkertaistui yli 75 miljoonaan dollariin vuonna 2022. Samalla Kazakstanin mikropiirien vienti Venäjälle kasvoi 70-kertaiseksi vuoteen 2021 verrattuna, nousten vaivaisesta 245 000 dollarista 18 miljoonaan dollariin, tutkimus osoitti.

Vaikka Kazakstanin ulkoministeri on sanonut maansa tekevän parhaansa estääkseen Venäjän sanktioita kiertämisen, hän myös totesi sen olevan “hyvin vaikeaa”, koska Venäjä ja Kazakstan kuuluvat Euraasian talousunioniin, mikä tarkoittaa, että maiden välillä käytävä kauppa ei ole tullitarkastusten alaista, tutkimus kertoi.