~8564 latausta vuorokaudessa

~6392 artikkelia

2023/05/23

Kuulkaa, hyvät kansalaiset, sähkökriisi on ohi! Eikö olekin mahtavaa? Saamme kaikki hengähtää helpotuksesta ja samalla tuijotella kukkaroamme. Pohjoismaisessa sähköpörssissä Suomen aluehinnat ovat laskeneet niin alhaiselle tasolle, että jopa Lasse Corin, tuo Aktian taloustieteilijä, on joutunut pudistelemaan päätään hämmennyksestä.

Investoinnit energiantuotantoon lisääntyvät, ja se luonnollisesti laskee hintoja. Mutta nyt on käynyt niin, että sähkön hinta on tippunut vieläkin enemmän kuin kukaan osasi odottaa. Sähkömarkkinat ovat pistäneet järjestykseen, mutta hintojen lasku on ollutkin yllättävän vauhdikasta.

Mutta mistä tämä muutos johtuu? SÄHKÖMARKKINOILLA on tapahtunut mullistus, kun Olkiluoto 3 -ydinreaktori on astunut näyttämölle. Tuo kolmanneksi tehokkain reaktori maailmassa vastaa yksinään peräti 14 prosentista Suomen sähköntarpeesta. Eikä siinä vielä kaikki! Uutta tuulivoimakapasiteettia on myös rakennettu ahkerasti, mikä on merkinnyt sitä, että sähkön tarjonta Suomessa on muuttunut oleellisesti.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan viime vuonna tuulivoimakapasiteettia kasvatettiin huikeat 2 430 megawattia. Sehän tarkoittaa, että tuulivoiman tuotantokyky kasvoi peräti 75 prosenttia! Nämä tuulivoimalat ovatkin alkaneet jo tuottaa sähköä tänä vuonna, mikä selittää osaltaan hinnanlaskua.

Emme voi jälkiviisaasti todeta, että sähkökriisi olisi ollut turhan suureellinen. Uhkakuvat olivat perusteltuja, kun mietimme, kuinka riippuvaisia olimme venäläisestä kaasusta Euroopassa. Se, mitä aliarvioimme, oli yritysten ja kotitalouksien kyky sopeutua tilanteeseen. Mutta kiitos heidän säästötalkoidensa ja USA’sta tuodun korvaavan LNG-kaasun, selvisimme pinteestä.

Ja mikä parasta, pörssisähkön keskihinta kolkuttelee nyt miinuksella. Kyllä, kuulitte oikein, miinuksella! Sähkön hinta voi siis olla jopa negatiivinen keskiviikkona. Tämä tarkoittaa, että meillä on mahdollisuus nauttia halvimmasta sähköstä juuri keskellä päivää. Voitteko kuvitella? Koko kansa voi huoletta käyttää sähkölaitteitaan ja samalla melkein säästää rahaa. Mikä aika elää!

Joten, hyvät ihmiset, antakaamme tämän sähkökriisin unohtua menneen talven lumikasoihin. Nauttikaamme halvasta sähköstä ja tehkäämme elämästämme hieman valoisampaa, vaikkakin energiansäästön nimissä! ❤️

Lue myös:


Satunnainen: