~8131 latausta vuorokaudessa

~5831 artikkelia

2023/05/23

Aseistautuneiden venäläisryhmien hyökkäys Venäjä’n Belgorod’in alueelle lähellä Ukraina’n vastaista rajaa on herättänyt paljon keskustelua ja arvioita tapahtumien taustasta. Venäjä-tutkija Jyri Lavikainen Ulkopoliittisesta instituutista (Upi) näkee tapahtumien liittyvän osaksi odotettua vastahyökkäystä Ukrainalta.

Lavikaisen mukaan kyseessä ei ole mikään sattumanvarainen yksittäinen kahakka, vaan erittäin taitava ja röyhkeä harhautus. Venäjän joukkoja pyritään sitomaan ja tukemaan vastahyökkäystä. Venäjän puolella rajaa on aiemmin ollut erilaista sabotaasitoimintaa, mutta se ei ole aiemmin ollut näin näkyvää. Tällä kertaa toiminnalla halutaan pakottaa Venäjä reagoimaan ja lähettämään joukkoja ajamaan sabotöörit pois maasta.

Lavikainen huomauttaa, että Ukrainan tarkoituksena ei ole hyökätä voimalla Venäjälle, vaan vapauttaa omia maa-alueitaan. Hän pitää tapahtumia harhautuksena, koska Belgorodin alueella ei ole Venäjän miehittämiä ukrainalaisalueita. Ukrainalla ei ole myöskään intressiä hyökätä Venäjälle, vaan he pyrkivät hyödyntämään tilannetta omaksi edukseen.

Vaikka Ukrainan poliittinen ja sotilasjohto kiistää osallisuutensa Belgorodin tapahtumiin, Lavikainen pitää näitä puheita samankaltaisina kuin vuosien 2014 ja 2015 tapahtumat. Tuolloin Venäjä kiisti sekaantumisensa Donbasin sotaan ja Krimin miehitykseen. Lavikaisen mukaan on “sataprosenttisen selvää”, että Belgorodiin hyökänneiden ryhmien aseet ja tuki tulevat Ukrainalta.

Lavikaisen mukaan Ukrainan toiminta Venäjän alueella muistuttaa siitä, että kyseessä on kahden valtion välinen sota, vaikka se on pääosin sodittu Ukrainan maaperällä. Ukrainalaiset haluavat osoittaa, että myös Venäjällä voi sotia, eikä sotaa voi rajata vain Ukrainaan. He haluavat muistuttaa Venäjää omasta voimastaan ja halusta puolustaa omia etujaan.

Vaikka Venäjä todennäköisesti käyttää Belgorodin iskua propagandassaan esiintymällä sodan uhrina, Lavikaisen mukaan tässä ei ole mitään uutta. Venäjä on aiemminkin pyrkinyt hyödyntämään propagandaa omien tavoitteidensa edistämiseksi.

Tämänhetkisten tapahtumien taustalla vaikuttaa siis monia eri tekijöitä, ja tilanne jatkuu edelleen jännittyneenä. On tärkeää seurata tilannetta ja saada tarkempaa tietoa tapahtumien todellisista syistä ja seurauksista.