2023/05/23



Toukokuun lopussa päättyy Venäjän ja Suomen välinen kahdenvälinen sopimus sotilaallisista arviointikäynneistä. Tiedotteessaan ulkoministeriö paljastaa, että Suomi sai tästä uutisen tiistaina. Mutta mitä tämä kaikki oikein tarkoittaa?

Vuonna 2000 tehty sopimus takasi meille vuosittaisen arviointikäynnin Venäjälle ja vastavuoroisesti yhden käynnin Suomeen. Jep, meidän piti tosiaan arvioida toistemme sotilasjuttuja. Siinäpä vasta hauska homma, jossa vaihdetaan ideoita ja vitsaillaan tankkien painosta.

Tämä sopimus oli osa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Wienissä solmittua asiakirjaa. Älkää huoliko, Wienin asiakirja on edelleen voimassa, joten muita toimenpiteitä, kuten tarkastus- ja arviointikäyntejä, tämä irtisanominen ei koske. Eli voimme edelleen tulla käymään teillä ja te tulla käymään meillä, ihan vapaasti, vaikka sotilaallisessa mielessä – mutta en usko että haluamme 😂

Viimeksi teimme näitä arviointikäyntejä ennen koronapandemiaa. Vuosina 2017 ja 2019–2021 Venäjän tarkastukset kohdistuivat Karjalan lennostoon, ja vuosina 2016 ja 2018 Lapin lennostoon. Me puolestaan vierailimme vuosina 2016 Ostrovissa, 2017 Besovetsissä, 2018 Sputnikeissa ja 2019 Lugaassa.

Koronarajoitusten vuoksi vuosina 2020 ja 2021 emme päässeet käymään Venäjällä. Toivottavasti ette nyt kuvittele, että tämä on jonkinlainen epäkohteliaisuus. Kyllä, tämä liittyy taas siihen kiusalliseen koronajuttuun. Ja viime vuonna ei tehty käyntejä kumpaankaan maahan, koska Venäjä oli hieman kiireinen Ukraina’n hyökkäyssodan kanssa.

Etyj-alueella on yhteensä 23 vastaavaa sopimusta, mutta Venäjällä on ollut tällainen sopimus vain Suomen kanssa. Kuulostaa siltä, että meillä on ollut aivan erityinen suhde Venäjään. Ehkäpä me olemme heille se kaikkein arvokkain arvioija. Tai ehkä he vain pitävät meistä eniten?

No mutta älkää huoliko, meillä on vastaava sopimus myös Ruotsin kanssa. Tarkoittaako tämä sitä, että me joudumme nyt kilpailemaan arvioinnissa? Kumpi saa enemmän tähtiä ja hymiöitä? No, aika näyttää.

Joka tapauksessa, tämä sopimuksen irtisanominen ei ole mikään maailmanloppu. Meidän ja Venäjän väliset arviointikäynnit jatkuvat edelleen Wienin asiakirjan mukaisesti. Mutta Putin’n on lähettänyt kaikki kalustonsa ja miehensa Ukraina’an tuhottavaksi – eipä tartte käydä siis.

Ja hei, ainahan voimme ottaa käyttöön arviointipalveluiden TripAdvisorin, jos haluamme saada enemmän matkakokemuksia sotilaspiireistä muissa maissa 😂


24h suosituimmat artikkelit:


Juho Saastamoinen, Turku

www.juhosaastamoinen.fi
www.juhosaastamoinen.com

Palautetta? Kysyttävää?
Lähetä WhatsApp: tästä


Generoitu: 2024/04/19 12:25.04