Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2869 artikkelia

0:00

2023/05/23


Kuvassa Macron kuiskaa Zeleskyille salaisuuden jo etukäteen ja nyt se tuli koko maailman tietoon. #SlavaUkraini!

Ranska on “valmis solmimaan sopimuksia Ukrainan kanssa, joiden tavoitteena on tarjota sille turvatakuita”, ilmoitti Ranskan ulkoministeriö lausunnossaan 23. toukokuuta.

Lausunto on vastaus Washington Postin 22. toukokuuta julkaisemaan artikkeliin, jossa mainitaan, että NATO-maat harkitsevat Israelin tyyppistä turvallisuussopimusta Ukrainalle, kun sen jäsenyys sotilasliitossa on vielä vuosien päässä.

“Ranska jatkaa yhteistyössä kumppaneidensa kanssa Ukrainan tukemisen parhaimmalla tavalla, pitkällä aikavälillä ja kaikilla osa-alueilla”, ulkoministeriön verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa todetaan.

“Ranska on valmis solmimaan sopimuksia Ukrainan kanssa, joiden tavoitteena on tarjota sille turvatakuita, jotka auttavat sitä puolustamaan itseään pitkällä aikavälillä ja estämään mahdolliset tulevat aggressiot.”

Lausunnon mukaan tämä aikomus “vahvistettiin” Ranskan ja Britannia’n toimesta yhteisessä lausunnossa, joka allekirjoitettiin maiden välillä pidetyn 36. ranskalais-brittiläisen huippukokouksen aikana maaliskuun puolivälissä.

Washington Post kirjoitti 22. toukokuuta, että tulevassa heinäkuun NATO-huippukokouksessa Vilna’ssa, johon odotetaan osallistuvan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, läntiset liittolaiset aikovat perustaa Ukrainan NATO-neuvoston, joka “toimisi porttina tulevaan jäsenyyteen”.

Sopimus “antaisi (Ukrainalle) etusijan aseiden siirrossa ja kehittyneessä teknologiassa”.

Lisäksi se antaisi Ukrainalle “mahdollisuuden kutsua neuvoston kokous koolle ja hakea apua”, ja USA “toimisi päävakuuttajana turvallisuusjärjestelyissä” yhdessä eurooppalaisten NATO-jäsenten kanssa.