9028 latausta vuorokaudessa

6918 artikkelia

2023/05/24

Venäläisten muutto Suomeen on saanut viime vuosina yllättävää vauhtia. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna noin 6 000 venäläistä pakkasi laukkunsa ja suuntasi kohti naapurimaatamme. Tämä luku ylittää jopa Neuvostoliiton hajoamisen aikaiset muuttovirrat. Onko suuri muuttoaalto merkki siitä, että venäläiset ovat menettämässä uskonsa Putinin hallintoon?

Vertailun vuoksi on mielenkiintoista katsoa taakse päin Neuvostoliiton viimeisiin vuosiin. Vuonna 1991 noin 5 500 ihmistä muutti Suomeen. Tuolloin Neuvostoliitto oli luhistumassa ja moni etsi parempaa elämää naapurimaasta. Nyt tilanne näyttää olevan samanlainen, mutta venäläisten määrä Suomeen muuttajina on noussut ennätyslukemiin.

Vaikka luvut saattavat vaikuttaa pieniltä, ne viestivät paljon. Ne kertovat siitä, että venäläiset ovat menettämässä uskoaan nykyiseen hallintoon. Tilanne näyttää olevan jopa vakavampi kuin neuvostoliittolaisten menettämä usko työläisten paratiisiin. Venäläiset ovat osoittautuneet taitaviksi selviytyjiksi, joten heidän muuttoliikkeensä voi merkitä sitä, että he aistivat kotimaansa tilanteen muuttuvan kestämättömäksi.

Venäläisten maine ei ole turhaan syntynyt. He ovat tunnettuja siitä, etteivät mielellään jätä kotimaataan. Tämä käy ilmi myös aiemmista muuttotilastoista. 1990-luvun alussa muuttoaalto Suomeen oli maltillinen, noin 1 700–2 600 henkilöä vuodessa. Muuttovirrat eivät ole räjähtäneet myöhemminkään, vaan vuoteen 2021 asti vuosittainen muutto pysyi alle 3 100 henkilössä.

Näin ollen viime vuoden suuri muuttojen määrä kertoo siitä, että venäläiset ovat nyt todella huolissaan kotimaansa tilanteesta. He ovat valmiita jättämään tutun ja turvallisen taakseen ja etsimään parempaa tulevaisuutta Suomesta. Vaikka venäläiset ovatkin tunnettuja sitkeydestään ja kyvystään selviytyä vaikeuksista, heidän päätöksensä muuttaa Suomeen viestii siitä, että heidän uskonsa Venäjän hallintoon on järkkynyt.


Satunnainen:


Vastaavia: