Etusivu > Suomessa aletaan valmistamaan #USA’lle #puolustuskalusto’a! – tuleeko suomesta tärkein kumppani? Satoja tuhansia uusia #työ’paikkoja?

2023/05/25 01:05

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomi on astumassa uuteen merkittävään rooliin puolustusteollisuudessa, kun maassa aletaan valmistaa Yhdysvalloille puolustuskalustoa. Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustussuhde vahvistuu entisestään, kun osa neljänsadan F-35-hävittäjän valmistuksesta siirtyy Suomeen.

Suomeen, tarkemmin sanottuna Patrialle, tulee F-35-hävittäjien eturunkojen valmistuslinja. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa tullaan valmistamaan peräti 400 kappaletta F-35-hävittäjien eturunkoja. Lisäksi Suomeen perustetaan moottorin (F135) kokoonpanolinja ja muita järjestelmään liittyviä huoltovarmuudellisia osaamiskeskuksia. Suomi tulee myös osallistumaan epäsuoraan teolliseen yhteistyöhön F-35-ohjelman puitteissa.

Tämä uutinen on erittäin merkittävä Suomelle ja sen puolustusteollisuudelle. Vaikka Suomi onkin tilannut 62 uutta hävittäjää itselleen, mahdollisuus osallistua F-35-hävittäjien osavalmistukseen avaa uusia mahdollisuuksia suomalaiselle teollisuudelle. Suomi pystyy jatkossa kokoamaan F-35-hävittäjien runkoja ja moottoreita myös muiden maiden tarpeisiin.

Tällainen kansainvälinen yhteistyö vahvistaa Suomen asemaa puolustusteollisuuden keskuksena ja tuo maahan uutta osaamista sekä työpaikkoja. Suomi tunnetaan jo entuudestaan korkealaatuisesta teknologiastaan ja osaamisestaan, ja nyt tämä osaaminen pääsee entistä paremmin hyödyntämään kansainvälistä markkinaa.

Yhteistyö USA:n kanssa puolustusteollisuuden saralla ei ainoastaan vahvista Suomen puolustuskykyä, vaan se luo myös strategisia kumppanuuksia ja syventää maiden välistä suhdetta. Suomella on pitkät perinteet puolustusyhteistyössä, ja tämä uusi askel vahvistaa entisestään Suomen roolia kansainvälisessä turvallisuusyhteistyössä.

Suomen valmistamien F-35-hävittäjien osavalmistus tuo taloudellisia etuja ja edistää puolustusteollisuuden kehittymistä Suomessa. Suomalainen teollisuus saa uusia tilauksia ja liiketoimintamahdollisuuksia, mikä puolestaan vaikuttaa myönteisesti Suomen talouteen.

Kaiken kaikkiaan Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustussuhde vahvistuu entisestään F-35-hankkeen myötä. Suomi pääsee osallistumaan merkittävällä tavalla hävittäjien valmistukseen ja tuo samalla oman osaamisensa ja teknologiansa kansainväliselle näyttämölle. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia sekä Suomen puolustusteollisuudelle että koko maan taloudelle.