8513 latausta vuorokaudessa

6270 artikkelia

2023/06/01

Viime lauantaina Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen voimakkaasti vastustanut poliitikko Boris Nadezhdin teki rohkean esiintymisen valtiollisen NTV-kanavan lähetyksessä. Hän ehdotti, että vuoden 2024 presidentinvaaleissa Venäjälle valittaisiin uusi henkilö, joka kykenisi rakentamaan uudelleen suhteet Euroopan kanssa.

Tämä oli ilmeisesti ensimmäinen kerta Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, kun valtiollisella kanavalla keskusteltiin avoimesti Putinin korvaamisesta. Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjällä on rajoitettu sananvapautta enemmän viimeisen 15 kuukauden aikana kuin sitten Neuvostoliiton aikojen. Tämä tiedusteluraportti nostaa esiin mielenkiintoisia näkökulmia Venäjän poliittiseen tilanteeseen.

On oletettavasti mahdollista, että äskettäin esitetty äänekäs kritiikki Venäjän johtoa kohtaan, erityisesti nationalistien taholta, kuten Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin, rohkaisee myös opposition edustajia tuomaan julkisuuteen aiemmin vaiettuja aiheita. Boris Nadezhdin, joka edustaa liberaalipoliittista suuntausta, on kuitenkin päässyt ääneen NTV-kanavalla aiemmin. Syyskuussa 2022 hän totesi valtion televisiossa, että Venäjän kansaa on johdettu harhaan uskomaan, että Ukrainan 44 miljoonan asukkaan kansa vain passiivisesti alistuisi ja luovuttaisi alueensa Venäjälle.

“Ukrainan voittaminen on täysin mahdotonta”, Nadezhdin sanoi ohjelmassa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi aiemmin Ilta-Sanomille, että vastaväittäjien, kuten Nadezhdinin, ottaminen mukaan Kreml’in ennalta kirjoitettuihin näytelmiin on tapa tunnistaa yhteiskunnassa vellovia virallisen totuuden vastaisia mielipiteitä ja ottaa ne huomioon.

Nadezhdin edustaa näkökulmaa, joka on poikkeuksellinen nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä Venäjällä. Hänen ehdotuksensa uudesta presidentistä ja suhteiden uudelleenrakentamisesta Euroopan kanssa haastavat vallitsevan ajattelutavan ja herättävät kysymyksiä Venäjän tulevaisuudesta.

Vaikka Nadezhdin saattaa olla osa Kremlin suunnittelemaa peliä, ei voida kieltää, että hänen esiintymisensä herättää keskustelua ja tuo esille erilaisia näkökulmia. Tällaiset äänet ovat tärkeitä demokraattisessa yhteiskunnassa, ja ne auttavat ymmärtämään Venäjän monimuotoisuutta ja mielipiteiden kirjoa.

On mielenkiintoista seurata, miten Nadezhdinin esiintyminen ja hänen esittämänsä ehdotukset vaikuttavat poliittiseen keskusteluun Venäjällä. Tulevaisuudessa saattaa olla mahdollista nähdä muutoksia Venäjän poliittisessa ilmapiirissä, kun erilaiset äänet saavat tilaa ja virallisen totuuden haastaminen tulee yhä rohkeammaksi.


Satunnainen: