Lukuaika: < 1 minuutti

Venäjän eläkerahaston varat voivat loppua jopa tämän vuoden loppuun mennessä, arvioi Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Twitter-viestissään. Korhonen korostaa, että eläkevarojen tulevaisuus riippuu suuresti siitä, mitä tapahtuu lähikuukausina.

Venäjällä ei ole varsinaisia korvamerkittyjä eläkerahastoja, vaan eläkkeet rahoitetaan Kansallisen hyvinvoinnin rahastona tunnetusta valtion sijoitusrahastosta. Tästä syystä Venäjän valtionyritykset ovat viime vuonna maksaneet osinkoja, jotka ovat olleet suurempia kuin niiden voitot.

Sodan seurauksena Venäjä on joutunut myös turvautumaan rahaston varoihin budjettivajeen korjaamiseksi. Entinen puolustusvoimien tiedustelupäällikkö Harri Ohra-aho kommentoi tilannetta todeten, että sodan aiheuttaman valtiontalouden alijäämän tasapainottamiseksi Ural-raakaöljyn hinnan tulisi nousta 100 dollariin tynnyriltä.

Kuitenkin Ural-raakaöljyn hinta on laskenut kesäkuusta 2022 lähtien, ja nykyinen hinta on noin 76 dollaria tynnyriltä. Venäjän talous on äärimmäisen riippuvainen öljytuotteiden viennistä, ja vuonna 2021 öljytuotteiden vienti muodosti hieman yli 40 prosenttia maan kokonaisviennistä.

Ohra-aho huomauttaa eräässä skenaariossa, että hyvinvointirahaston varat, mukaan lukien eläkkeet, voisivat ehtyä ensi vuoden loppuun mennessä.

Tämä herättää huolta Venäjän eläkejärjestelmän kestävyydestä ja sen kyvystä turvata tulevaisuuden eläkkeiden maksaminen. Tilanteen seuraaminen lähikuukausina on tärkeää, koska se antaa paremman käsityksen siitä, mihin suuntaan Venäjän eläkerahaston varat kehittyvät ja miten se voi vaikuttaa kansalaisten eläketurvaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö