8919 latausta vuorokaudessa

6886 artikkelia

2023/06/04

Palkkasoturiyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on esittänyt vakavia syytöksiä Kremlin tuntemattomia ryhmittymiä kohtaan. Hänen mukaansa nämä ryhmät pyrkivät lietsoa erimielisyyttä hänen ja Tshetshenian johdon sekä taistelijoiden välillä. Prigozhin väittää konfliktin Tshetshenian johtajan Ramzan Kadyrovin kanssa johtuvan hänen kritiikistään Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigulle ja pääesikunnan päällikkö Valeri Gerasimoville.

Prigozhin on arvostellut puolustusministeriä ja pääesikunnan päällikköä toistuvasti heidän mielestään virheellisestä toiminnastaan. Hän on erityisesti moittinut Venäjän sotilasjohtoa Bahmutin taisteluiden aikana ja syyttänyt sitä siitä, että Wagner-taistelijoille ei ole toimitettu riittävästi ammuksia. Prigozhin väittää tämän johtaneen monien hänen taistelijoistaan kuolemaan.

Prigozhin painottaa, ettei hän ole koskaan esittänyt negatiivista arvostelua Tshetshenian johtajaa tai tämän Akhmat-osastoa kohtaan. Hän korostaa myös, ettei ole kiinnostunut lietsoa etnisiä konflikteja.

Prigozhin kommentoi myös tilannetta Belgorodissa, missä viime aikoina on tapahtunut pommituksia ja rajan ylittäviä hyökkäyksiä. Hän pitää näitä tapahtumia selkeänä yrityksenä vallata kyseinen alue. Prigozhin arvostelee Venäjän puolustusministeriötä hyökkäysten käsittelystä ja väittää Moskovan syyttävän Ukrainaa. Ukrainan viranomaiset puolestaan väittävät, että rajan ylittävät ryhmät koostuvat Venäjän kansalaisista, jotka toimivat itsenäisesti ja ovat Vladimir Putinin vastaisia.

Prigozhin moittii puolustusministeriötä hyökkäysten epätehokkaasta torjunnasta ja väittää, että se on kaaoksessa. Hän jatkaa, että vaaralliset pelit ovat yleistyneet Kremlin piirissä viitaten tuntemattomiin Kremlin ryhmittymiin. Prigozhin varoittaa, että jos puolustusministeriö ei pian pysäytä Belgorodin alueella tapahtuvaa kaaosta ja Venäjän federaation alueen valloittamiseen liittyvää sekasortoa, Wagner-yksiköt tulevat puolustamaan kansaa ilman kutsua.

Jevgeni Prigozhinin syytökset ovat vakavia ja viittaavat mahdolliseen sisäiseen konfliktiin Venäjän sotilas- ja poliittisten johtajien välillä. On tärkeää seurata tilanteen kehittymistä ja arvioida sen vaikutuksia niin Venäjän sisällä kuin kansainvälisesti.


Satunnainen:


Vastaavia: