Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2869 artikkelia

0:00

2023/06/08

Kakhovkan vesivoimalaitoksen tuhoutuminen Ukrainan eteläisessä Khersonin alueella “muuttaa merkittävästi” Khersonin rintamalinjan maantiedettä, kertoo Institute of the Study of War -tutkimuslaitos tuoreessa päivityksessään.

Ajatushautomo, joka sijaitsee Washington D.C:ssä, kertoi, että 7. kesäkuuta otetut kuvat osoittavat paton tuhoutumisen aiheuttaman tulvan “vaikeuttaneen merkittävästi” Venäjän puolustusasemia Dniprojoen itärannalla, erityisesti Venäjän ensimmäisen linjan asemia Hola Prystanissa ja Oleshkyssä.

Khersonin alueen laittoman miehityshallituksen venäläismääräämä johtaja Vladimir Saldo väitti, että paton tuhoutuminen itse asiassa hyödyttää Venäjää, koska se vaikeuttaa ukrainalaisten etenemistä joen yli.

“Saldo ei ota huomioon Venäjän valmiiden linnoitusten menetystä”, ISW:n päivityksessä todettiin.

ISW:n mukaan massiivinen tulva on “todennäköisesti pakottanut” venäläiset joukot vetäytymään Oleshkysta ja Hola Prystanista, asemista, joista he ovat tulittaneet Khersonin alueen pääkaupunkia ja muita lähellä sijaitsevia asutuskeskuksia Dniprojoen länsirannalla, aiheuttaen jatkuvia siviiliväestön uhreja.

Oleshky, Hola Prystan, Kozacha Laheri ja Dnipryany ovat lähes kokonaan tulvassa, ja vedenkorkeus on noussut yhden kerroksen korkeuteen, ISW kertoi eri lähteisiin vedoten.

Ukrainan sisäministeriö raportoi 7. kesäkuuta, että 29 asutuskeskusta Khersonin alueella on tulvan peitossa, joista 19 on Ukrainan hallitsemalla alueella ja 10 Venäjän miehittämissä osissa aluetta.

ISW siteerasi Ukrainan eteläisen operaatiokomennon tiedottajaa, joka ilmoitti Venäjän siirtäneen henkilökuntaansa ja kalustoaan viidestä viiteentoista kilometriin tulva-alueelta, mikä asettaa Venäjän joukot tykistön kantomatkan ulkopuolelle joistakin asutuskeskuksista.