Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 39786 latausta vuorokaudessa.


2367 artikkelia

2023/06/09

Useat nimettömät ranskalaiset virkamiehet vahvistivat saksalaisen liittokanslerin Olaf Scholzin ja puolalaisen presidentin Andrzej Dudan odotettavan saapuvan Pariisiin 12. kesäkuuta tapaamaan Ranskan presidentti Emmanuel Macronia ja keskustelemaan turvatakuista Ukrainalle, kertoi Politico 9. kesäkuuta.

Politicon mukaan tapaaminen keskittyy myös Ukrainan pyrkimykseen liittyä NATOon sekä Euroopan suvereniteettiin ja puolustukseen.

“Jos emme löydä ratkaisua, joka tyydyttää kaikkia, on vaarana, että emme saavuta yhtenäistä lausuntoa, ja se olisi selvästi suurin lahja, jonka voisimme antaa Venäjälle”, eräs diplomaatti sanoi Politicolle.

Scholz ja Macron ovat aiemmin painottaneet tarvetta keskittyä “vahvoihin, konkreettisiin ja hyvin selkeisiin turvatakeisiin” Ukrainalle maan NATO-jäsenyyden sijaan, ottaen huomioon, ettei ole selvää merkkiä siitä, milloin Venäjän täysimittainen sota päättyy.

“Nykytilanteen vuoksi kyse ei ole jäsenyyden perustamisesta… Meidän kaikkien on keskityttävä siihen, miten voimme yksilöinä tukea Ukrainaa”, Scholz sanoi alkukesästä.

Ranskan ulkoministeriö julkaisi lausunnon toukokuun lopussa, jossa NATO-liittolaiset harkitsivat Israelin tyyppisen turvallisuussopimuksen tekemistä Ukrainan kanssa.

Politico kuitenkin raportoi 8. kesäkuuta, että länsimaisten virkamiesten mielipiteet jakautuvat edelleen Ukrainalle annettavista turvatakuista. Kysytään, onko se kannattavaa, kun Ukraina ei vielä ole sotilasliiton jäsen.

Vaikka neuvottelut jatkuvat kulissien takana, puolalainen pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi haastattelussa 4. kesäkuuta, että Ukraina ansaitsee “hyvin nopean polun”, koska se “taistelee NATO:n etujen puolesta”.

Morawieckin mukaan Ukraina taistelee sotilasliiton puolesta “siten, että se puolustautuu tätä raakaa venäläistä voimaa vastaan, joka vaarantaisi monta muuta NATO-maata”, vaikka se ei ole vielä NATO:n jäsen.