Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2868 artikkelia

0:00

2023/06/13

Yhdysvaltain konservatiivisen uutiskanavan Fox Newsin oikeusopillinen asiantuntija Jonathan Turley nostatti hilpeyttä ja huvittuneisuutta viimeisimmällä lausunnollaan Donald Trumpin oikeusjupakan vakavuudesta.

– Hän tarvitsee värisuoran. Hän on jo 76-vuotias. Jos oikeus tuomitsee hänet edes yhdestä syytekohdasta, hän saattaa viettää loppuelämänsä vankilassa. Puhumme rikoksista, jotka voivat johtaa jopa kymmenen tai kahdeksankymmenen vuoden vankeustuomioon, Turley arvioi huvittuneelle amerikkalaisyleisölle.

Tämä synkkä asiantuntijan lausunto kuultiin perinteisesti Trumpille ja republikaaneille myötämielisiä uutisia ja arvioita tarjoavalla Fox News -uutiskanavalla. Turley ei kuitenkaan unohtanut mainita, että syyttäjien poliittiset motiivit voivat olla myös todellisia.

– Kyllä, on mahdollista, että oikeusministeriö haluaa saada hänet kiikkiin, mutta hän itse on tehnyt siitä helppoa.

Syyttäjät uskovat Trumpin pitäneen hallussaan valtionsalaisuuksia sisältäviä asiakirjoja Mar-a-Lago -kartanossaan Floridassa. Trumpin odotetaan astuvan liittovaltion oikeustalolle Miamissa tänään tiistaina, kun istunto alkaa kello 22 Suomen aikaa. Hänen odotetaan kiistävän syyllisyytensä yhteensä 37 syytteeseen.

Turleyn mukaan syyttäjien todisteet Trumpia vastaan ovat “melko vahvat”. Hän kuitenkin muistuttaa, että puolustuspuheenvuoroja ei ole vielä kuultu ja syytteet ovat vahvimmillaan niiden julkistamisen yhteydessä.

– Ehkä puolustus voi kyseenalaistaa osan näistä asioista. Mutta osa todisteista tulee hänen entisiltä avustajiltaan, ja heidän antamansa lausunnot ovat erittäin raskauttavia. Niiden torjuminen voi olla vaikeaa.

Trump on historiallinen tapaus, sillä hän on ensimmäinen Yhdysvaltain entinen presidentti, jota vastaan nostetaan liittovaltiotason syytteitä. Aikaisemmin hän sai syytteet New Yorkin osavaltiossa vaitiolorahojen maksuun liittyvässä tutkinnassa.

Tämä on historiallinen tilanne, sillä Trump on samanaikaisesti johtava ehdokas republikaanipuolueensa presidenttiehdokkaaksi vuoden 2024 vaaleissa. Hän on väittänyt syytteitä poliittiseksi ajojahdiksi.

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan selvä enemmistö amerikkalaisista – 57 prosenttia – pitää Trumpia kelvottomana presidentin tehtäviin, jos hänet todetaan syylliseksi. Toisaalta samassa kyselyssä enemmistö republikaanivastaajista piti Trumpia pätevänä riippumatta oikeuden päätöksestä.

Enemmistö republikaanivastaajista katsoo oikeustoimien ex-presidenttiä kohtaan epäreiluiksi. Nämä tulokset perustuvat CNN-uutistoimiston tekemään kyselytutkimukseen.