Etusivu > #Puola ja #Liettua varoittaa #NATO-maita #Wagner’ista

2023/06/27 19:06

Lukuaika: < 1 minuutti

Andrzej Duda, Puolan presidentti, ilmaisi huolensa väitetyistä Wagner-ryhmän palkkasotilaiden siirrosta Valko-Venäjälle, kertoi Polsat News TV -kanava 27. kesäkuuta.

“Venäläisten joukkojen, Wagner-ryhmän, tapahtuva siirto Valko-Venäjälle yhdessä sen johtajan Jevgeni Prigožinin kanssa on käynnissä. Nämä ovat hyvin negatiivisia signaaleja meille”, Duda sanoi.

Puolan presidentti korosti tarvetta vahvistaa Naton itäistä siipeä, erityisesti Baltian maissa ja Puolassa.

Allianssin tulisi toteuttaa vuoden 2022 Madridin huippukokouksen päätökset puolustussuunnittelun parantamiseksi ja varmistaa liittoutuneiden joukkojen nopeampi reagointikyky, Duda kommentoi.

Liettuan presidentti Gitanas Nausėda varoitti myös 25. kesäkuuta mahdollisen Wagnerin uudelleensijoittumisen riskeistä Valko-Venäjälle.

“Jos Prigožin tai osa Wagner-ryhmästä päätyy Valko-Venäjälle epäselvien suunnitelmien ja epäselvien aikomusten kanssa, se tarkoittaa vain sitä, että meidän on edelleen vahvistettava itärajojemme turvallisuutta”, hän sanoi.

“Puhun tässä asiassa paitsi Liettuasta myös epäilemättä koko Naton osalta.”

Wagner-ryhmän perustaja aloitti aseellisen kapinan Venäjän hallitusta vastaan 23. kesäkuuta. Hänen palkkasotilaansa valtasivat Rostovin kaupungin ja marssivat kohti Moskovaa, mutta kapina päättyi äkillisesti 24. kesäkuuta.

Kremlinin ja Prigožinin välisen sopimuksen jälkeen, jonka väitetään järjestyneen Valko-Venäjän diktaattori Aleksandr Lukašenko kautta, venäläiset viranomaiset ilmoittivat, että Wagnerin perustaja ja sen terroristit saisivat lähteä Valko-Venäjälle.

Vaikka Prigožinin lehdistöpalvelu ei ole vielä vahvistanut hänen saapumistaan, valkovenäläinen seurantaryhmä Belarusian Hajun raportoi, että Prigožinin liikesuihkukone laskeutui Minskin lähellä sijaitsevalle Machulishchyn sotilaslentokentälle.

27. kesäkuuta Lukašenko väitti, että Prigožin on saapunut maahan, ja hänen palkkasotilaansa seuraavat pian perässä.

Prigožinin palkkasoturijoukko sai täyden rahoituksen valtiolta, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi 27. kesäkuuta.

Yksityinen sotilasyhtiö sai Putinin mukaan yli 86 miljardia ruplaa (1 miljardi dollaria) valtion budjetista toukokuun 2022 ja toukokuun 2023 välisenä aikana. Putin totesi tämän nauhoitetussa puheessaan sotilashenkilöstölle.