Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Venäjä’n #Surovikin salaisuuksien #vankila’ssa – #Lefortovo: pelon, vakoilun ja kidutuksen tyrmä

2023/06/30

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tammikuuhun asti johtanut Sergei Surovikin on päätynyt #Moskova’n maineikkaaseen Lefortovon tutkintavankilaan, kertoo Moscow Times.

Lefortovon vankila on ollut toiminnassa jo vuodesta 1881 lähtien, ja se on nähnyt monia korkean profiilin vankeja, mukaan lukien neuvostokirjailija Aleksandr Solženitsyn. Nyt sen käytäviä kiertävät myös Mariupolia puolustaneiden Azovin rykmentin päälliköt ja jopa Wall Street Journalin toimittaja Evan Gershkovich.

Lefortovon tutkintavankila sijaitsee reilun 10 minuutin kävelymatkan päässä Pietari Suuren rakennuttamasta hollantilaistyylisestä puistosta. Keltaseinäinen, nelikerroksinen rakennus on virallisesti tutkintavankila, mutta vangit voivat viettää siellä vuosia.

Entiset vangit kuvailevat laitosta paikaksi, joka herättää pelkoa, eristäytymistä ja epätoivoa. Esimerkiksi entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas Paul Whelan istui Lefortovossa kaksi vuotta ennen kuin hänet tuomittiin vakoilusta. Hän suorittaa nyt 16 vuoden tuomiota rangaistussiirtolassa.

Venäläinen toimittaja Ivan Safronov puolestaan istui Lefortovossa kaksi vuotta ennen siirtoa Krasnodarin vankilaan, missä hänet tuomittiin 22 vuoden tuomioon maanpetoksesta. Safronov kuvaili tutkintavankilaa kirjeessään Washington Postille ja sanoi, että tarkoituksena on eristää vangit ja saada heidät tunnustamaan.

Vangit voivat poistua sellistään vain kävelyä, kuulusteluja, lääkärintarkastuksia tai oikeudenkäyntiä varten. He saavat käydä suihkussa vain kerran viikossa. Safronov kertoi, että koska hän ei tunnustanut syyllisyyttään, hän sai vain yhden puhelun kahden vuoden aikana Lefortovossa.

Vankilan sellit ovat lähes identtisiä ja noin kahdeksan neliömetriä kokoisia, kertoo venäläinen ihmisoikeusjärjestö Memorial. Sellien ulkopuolisilla käytävillä vanhat matot vaimentavat kaiken äänen.

Lefortovo oli yksi salaisen poliisin tärkeimmistä käyttämistä kohteista Josif Stalinin suuren puhdistuksen aikana 1930-luvulla. Se oli väkivaltaisten kuulustelujen, kidutuksen ja teloitusten paikka. Stalinin kuoleman jälkeen vankila siirtyi KGB:n alaisuuteen, ja siellä istuivat muun muassa Stalinin poika Vasili Džugašvili ja neuvostoliittolainen aktivisti Vladimir Bukovski.

Meduzan mukaan Lefortovoon tuodaan nykyään etenkin vankeja, joiden tapauksia tutkii liittovaltion turvallisuuspalvelu FSB. Viimeisimpänä sinne uskotaan tuodun myös kenraali Surovikin, joka oli osallisena Wagner-johtaja Jevgeni Prigožinin kapinassa. Kenraali Valeri Gerasimovin tilanne on epäselvä.

Lefortovon korkeiden muurien sisällä saattaa siis kätkeytyä vielä lisää salaisuuksia. Onko tämä salaperäinen paikka Venäjän vallanpitäjien ja heidän vastustajiensa kohtauspaikka? Vain aika näyttää, mitä Lefortovon seinien sisällä todella tapahtuu.