5327 artikkelia

2023/09/16

Venäjä on jälleen kerran otsikoissa, ja tällä kertaa se ei liity suuriin valtiollisiin tapahtumiin tai geopoliittiseen draamaan. Ei, nyt on kyse erittäin vakavasta asiasta – Venäjä harkitsee Whatsappin kieltämistä. Kyllä, luit oikein, se rakastettu pikaviestintäsovellus, joka yhdistää ystäviä ja perheitä ympäri maailman, voi olla vaarassa Venäjällä.

Uutinen tästä dramaattisesta mahdollisuudesta tulee ukrainalaisesta Euromaidan Pressistä, joka puolestaan viittaa arvostettuun USA:n Institute for the Study of War ISW -tutkimuslaitokseen. Kerrottakoon, että Venäjän duuma- ja liittoneuvoston jäsenet ovat jo heittäneet hattunsa kehään ja kehottaneet viranomaisia ryhtymään toimiin Whatsappia vastaan. Tavoitteena on ilmeisesti vahvistaa Kreml’ille kuuluvaa otetta venäläisestä tiedonvälityksestä. Venäjällä on ollut tapana kieltää läntisiä palveluja ja sovelluksia, ja tuntuu siltä, että tämä on vain jatkumoa sille.

Muistatteko vielä, kun Facebook ja Instagram suljettiin Venäjällä viime vuonna? Se oli kuin some-maailman versio “Venäjän karhusta talviunillaan”. Nämä palvelut julistettiin laittomiksi, ja somejättiläinen META leimattiin äärijärjestöksi. Kuinka moni meistä voi rehellisesti sanoa, että he ovat viimeksi kuulleet äärijärjestöstä, joka keskittyy jakamaan kissavideoita ja ruoka-kuvia? Mutta näin se meni Venäjällä.

Venäjän sensuuriviranomainen Roskomnadzor ei myöskään ole ollut laiskana. Se on uhannut ryhtyä toimiin jopa tietosanakirja Wikipediaa vastaan. Kyllä, se on kuin olisi sota tietoa vastaan, ja Wikipedia on yksi sen suosituimmista kenraaleista.

Nyt sitten tulee tämä Whatsapp-juttu. Tuoreessa kanava-ominaisuudessa, joka sallii käyttäjien jakaa päivityksiä ja kuvia, on nyt syytä huolestua Venäjällä. Kuvitellaanpa hetki, että Venäjän sensuuriviranomaiset istuvat tietokoneidensa ääressä, tuijottavat kuvaa söpöstä kissasta ja miettivät, onko tämä “kiellettyä tietoa”. Se olisi surullinen päivä kaikille venäläisille emoji-faneille.

Roskomnadzor on ilmoittanut olevansa valmis rajoittamaan Whatsappin toimintaa Venäjällä, jos siellä leviää “kiellettyä tietoa”. Ja koska käsite “kielletty tieto” voi tarkoittaa melkein mitä tahansa, niin kuka tietää, mikä on seuraava uhrimme tässä jatkuvassa digitanssissa?

Joten rakkaat venäläiset, olkaa valppaina! Voitte joutua sanomaan hyvästit kissa-videoiden jakamiselle ja sydämenmuotoisille emojeille, jos tämä Whatsappin kieltäminen menee läpi.

Toivokaamme kuitenkin, että huumori voittaa ja Venäjä ei ryhdy tähän toimenpiteeseen. Muuten maailma menettää yhden suuren ilon: mahdollisuuden lähettää naapurille sydänemoji ja lupaus lainata hänen ruohonleikkuriaan.