Lukuaika: 2 minuuttia

Ovatko viranomaiset täysin pihalla vai haluavatko he vain peitellä totuutta? Vartiuksen rajanylityspaikalla Kuhmossa sunnuntai eteni kohtuullisen rauhallisesti. Aivan kuin kaikki olisi kunnossa ja hallinnassa. Mutta totuus on toinen.

Sulkemisaikaan saapui 16 turvapaikanhakijaa. Kuinka vähän se onkaan verrattuna lauantaihin, jolloin yli rajan tuli 67 ihmistä. Mutta älä huoli, viranomaiset sanovat, että kaikki on hallinnassa. Ei ole! Venäjältä tulee huhuja, jotka eivät lupaa hyvää.

Vartiuksen rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen, kertoo, että Venäjältä Suomeen saapuneet kertovat uusista, viisumittomista tulijoista itänaapurissa. Kymmeniä, ehkä satoja. Mutta odota hetki, tämä on epävarmaa tietoa, sanoo kapteeni. Epävarmaa tai ei, viranomaiset suhtautuvat siihen vakavasti. Vai suhtautuvatko?

Kuinka suuri määrä on huolestuttava? Jos satoja ihmisiä tulee, se on huolestuttavaa. Väite on tietenkin epämääräinen, mutta hei, viranomaiset ovat vakavissaan. Vai ovatko?

Vartiuksessa lauantaina 67 turvapaikanhakijaa oli jo liikaa. Nyt viranomaiset yrittävät puhua vakavuudesta ja lopettamisen tavoitteesta. Todellisuudessa he vain pyörittävät peukaloitaan ja toivovat, että ongelma katoaisi itsestään.

Suomi sulki joitakin rajanylityspaikkojaan, mutta se ei selvästi riitä. Nyt Vartius on eteläisin paikka, josta rajan voi ylittää idästä. Mutta hallitus istuu hiljaa ja odottaa. Kansainvälisen suojelun hakeminen siirretään Sallan rajanylityspaikalle Lappiin. Aivan kuin se ratkaisisi ongelman.

Viranomaisten veltto asenne ja heidän yrityksensä rauhoitella tilannetta ovat häpeällisiä. Olemmeko todella niin naiiveja, että uskomme näiden selitysten? On aika herätä todellisuuteen ja vaatia vastauksia. Mitä viranomaiset tekevät? Miksi tilanne päästettiin tähän? On aika ottaa vastuu ja tehdä jotain ennen kuin on liian myöhäistä.

Rajat tulee sulkea ja kaikki turvapaikanhakija-henkilöt ohjattava tulemaan lentokoneella Helsinki Vantaan lentoasemalle omaa rahaa käyttäen – siellä on kyllä tilaa odotella sitten lämpimässä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö