Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

Yhteensä: 37127 latausta vuorokaudessa.


2380 artikkelia

2023/11/21

Pekka Haavisto raivostuu: Orpon hallitus pelaa uhkapeliä itärajan kanssa.

Suomen presidenttiehdokas Pekka Haavisto, vihreiden edustaja, purkaa vihansa pääministeri Petteri Orpo’n hallituksen päätöksiin itärajan hallinnassa. Haaviston mukaan hallituksen olisi pitänyt sulkea koko itäraja jo viime viikolla, eikä jättää aukkoja, kuten Salla ja Raja-Jooseppi, auki.

Entinen ulkoministeri Haavisto moittii voimakkaasti hallituksen logiikkaa, joka hänen mukaansa avaa mahdollisuuden ennustettaville tapahtumille. Hän ärähtää siitä, että Suomeen halutaan työntää pakolaisia ja siirtolaisia, ja syyttää hallitusta siitä, että nämä siirretään rajapisteeltä toiselle.

Haavisto tuo esille kysymyksen Suomen asemasta Venäjä’n suhteen, ja hänestä on selvää, että Suomi on altavastaaja, jos rajapisteitä pidetään auki. Hän kyseenalaistaa hallituksen päätöksen ja ihmettelee, miksi diplomaattista noottia Venäjälle ei ole vieläkään lähetetty.

Pääministeri Orpo on ilmoittanut, että Suomella on valmius tehdä uusia päätöksiä itärajasta nopeasti. Kuitenkin tämänhetkisessä tilanteessa koko itärajan sulkemisesta ei ole vielä annettu virallista ilmoitusta. Haavisto ei säästele kritiikkiään hallituksen ulkopoliittiselle johdolle ja vaatii toimia, jotka osoittavat EU:lle ja Nato’lle, että Suomi tekee kaikkensa oman alueensa suojelemiseksi.

Haavisto vaatii ripeitä toimia rajavalvonnan parantamiseksi, itärajan sulkemiseksi, ja Venäjän notifioimiseksi siitä, ettei tällainen toiminta voi jatkua. Hän painottaa tarvetta saada apua Frontex’ilta, rajavalvonnalta ja tarvittaessa EU:n sanktioiden avulla.

Suomi on jo toimittanut Venäjälle nootin itärajan tilanteesta, ja keskustelut ovat käynnissä diplomaattitasolla. Haavisto katsoo, että Venäjän harjoittaman rajahäirinnän tulisi johtaa EU:n lisääntyviin sanktiotoimiin.

Artikkelin lopuksi Haavisto ja presidentti Sauli Niinistö kommentoivat turvapaikka-asiaa. Niinistö toivoo EU:lta yhteistä ratkaisua, kun taas Haavisto muistuttaa, että Suomen rajalinja voidaan sulkea kokonaan puolustusvoimien toimesta, mikä estäisi turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomen lainkäyttöalueelle.