Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2868 artikkelia

0:00

2023/11/27

Outoa teatteria itärajalla: Venäjän kiusanteosta ei näy loppua.

Suomen hallituksen keskiviikkona tekemä päätös sulkea itäraja, Raja-Joosepin raja-asemaa lukuun ottamatta, ei ole tuottanut toivottua tulosta turvapaikanhakijoiden tulvan pysäyttämisessä. Tämä päätös vaikuttaa pikemminkin farssilta kuin järkevältä toimenpiteeltä, kun sunnuntaihin mennessä 61 turvapaikanhakijaa on saapunut pohjoisimmalle rajanylityspaikalle.

Perjantaina ja sunnuntaina Raja-Joosepissa nähtiin merkillinen ilmiö, kun kolme turvapaikanhakijaa saapui rajalle muutamia minuutteja ennen sen sulkeutumista. Tämä ei voi olla sattumaa, vaan vaikuttaa täysin organisoidulta toiminnalta Venäjän puolelta. On vaikea uskoa, että näin tarkka ajoitus olisi mahdollista ilman vahvaa taustatukea.

Venäläisten taktiikka näyttää selvältä – he testaavat suomalaisten kärsivällisyyttä ja järjestelmän kestävyyttä. Kaksi samanlaista tapahtumaa lyhyen ajan sisällä viittaa siihen, että kyseessä on suunnitelmallinen yritys provosoida ja häiritä Suomen rajoja. Venäjän hybridioperaatio eli kiusanteko etenee näköjään juuri heidän suunnitelmiensa mukaan.

Raja-Joosepissa on myös tullut ilmi, että turvapaikanhakijoita tuodaan pitkien matkojen takaa Suomen rajalle. Polkupyöräshow, joka on nähty paikan päällä, tuntuu olevan pelkkää teatteria. On vaikea uskoa, että ihmiset matkustavat näin pitkiä matkoja omasta aloitteestaan ja ilman jonkinlaista taustajärjestelyä.

Suomen viranomaisten on herätettävä ja ymmärrettävä, että tämä on enemmän kuin pelkkä turvapaikanhakijoiden tulva. Venäjä testaa meitä, ja toistaiseksi näytämme epäonnistuvan. Oulussa asuville ukrainalaisille jouduttiin järjestämään uudet majoitustilat itärajan tilanteen takia. Käytännössä Venäjän hyökkäyssotaa paenneet ihmiset joutuvat kärsimään uudelleen Venäjän hybridioperaation takia. Tämä on käsittämätön tilanne, joka ei ole hyväksyttävää millään tasolla.

Suomen on nyt otettava käyttöön kovempia toimia. Itäraja tulisi sulkea kokonaan, eikä aikaa saa hukata. Kansallisen turvallisuuden ja vakauden lisäksi meidän on osoitettava, ettemme ole kiusattavissa. Venäjän provokaatioihin on vastattava päättäväisesti ja nopeasti, jotta suojaamme maamme ja sen kansalaiset.