Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2868 artikkelia

0:00

2023/12/01

Omituinen draama rajalla: salamatkustajia vai pelkkää junahuumoria?

Suomen päätös sulkea itärajan rajanylityspaikat on herättänyt ryZZien keskuudessa monenlaisia spekulaatioita ja vitsailuja. Aiemmin tällä viikolla ilmoitettu kahden viikon mittainen sulku henkilöliikenteeltä ei kuitenkaan koske Lappeenrannan Vainikkalan junaliikenteen rajanylityspaikkaa, joka on saanut osakseen erityistä huomiota.

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass on väittänyt, että Suomen rajavartijat ovat alkaneet tarkastaa rahtijunia laittomien siirtolaisten varalta. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että suomalaiset viranomaiset ovat valmiita tutkimaan joka ikisen vaunun kuin salapoliisit konsanaan.

“Nyt meillä on sitten junahuumoria ja laittomien siirtolaisten pelko raiteilla. Vai ovatko venäläiset vain huomanneet uuden turistiluokan junamatkustuksessa?” ihmettelee paikallinen huumorin ystävä.

Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan niele venäläisten esittämiä väitteitä sellaisenaan. Nuijamaan virkaa tekevä tullipäällikkö Jorma Möttönen on kiistänyt, että muutos olisi liittynyt pelkästään laittomiin matkustajiin. Hän kertoo, että valvontaa on tehostettu jo pidemmän aikaa, etenkin vallitsevien pakotteiden takia.

“Olemme täällä Nuijamäellä olleet valppaana jo ennen kuin koko maailma tiesi meistä. Tämä ei ole mitään uutta”, Möttönen virnistää.

Vainikkalan rajanylityspaikan ylittävät junat ovat nyt kuin tarkkasilmäisen salapoliisin tutkittavana. Jokainen vaunu käy läpi perusteellisen tarkastuksen, teknisin laittein ja henkilöstön toimesta. Manuaaliset tarkastukset ovat olleet yksi keino varmistaa, ettei kyydissä piileskele kukaan ei-toivottu.

“Voisi sanoa, että junat täällä saavat enemmän huomiota kuin julkkikset punaisella matolla”, naurahtaa paikallinen asukas.

Vaikka Venäjällä liikkuu huhuja salamatkustajista, Suomen puolella ei ole havaittu merkkejä tällaisista ilmiöistä. “Täällä ei ole mitään salaperäisiä kyytiläisiä – paitsi ehkä ne junien omat aavekyytiläiset”, heittelee eräs rajavartija.

Onko kyseessä siis salamatkustajien invaasio vai pelkkä veturin ja vaunujen välinen junahuumori? Ainakin Vainikkalan rajanylityspaikalla näyttää olevan vilkasta – niin raideliikenteessä kuin vitsienkin saralla.

Alla video venäläisistä salamatkustajista – tietäjät kyllä tietävät videon ja osaavat siihen suhtautua tilanteen vaatimalla röhö-naurulla 😛