Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #Venäjä jatkaa #totuus-#vääristely’ään: #muistomerkki #karjala #Stalin

26.12.2023 19:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Venäjän Karjalassa viranomaiset ovat herättäneet voimakkaita reaktioita pystyttämällä muistomerkin, joka on omistettu “Suomen miehityksen uhreille” paikassa, joka tunnetaan Sandarmohin joukkohautana. Tämä alue on merkittävä historiallinen paikka, jonne on haudattu ainakin 6,000 Stalinin vainojen uhria. Paikallinen oppositiopoliitikko Emilia Slabunova nosti esiin, että tämä teko rikkoo lakia, sillä alueen alkuperäinen tarkoitus on toimia poliittisen vainon uhrien muistopaikkana. Hän korostaa, että sen muuttaminen muistamaan muita uhreja vääristää historiallista totuutta.

Aktivistit ovat jo aiemmin syyttäneet viranomaisia yrittämisestä peitellä Stalinin aikaisia vainoja alueella tehdyillä arkeologisilla kaivauksilla. Nämä kaivaukset, jotka alkoivat vuonna 2018, olivat virallisesti suunniteltu löytämään neuvostosotilaiden jäänteitä jatkosodan ajalta, kun Suomi hyökkäsi alueelle liittoutuneena natsi-Saksan kanssa. Kuitenkin, Venäläisen Karelia News -sivuston mukaan näyttö suomalaisten aiheuttamista uhreista on pysynyt hypoteettisena.Slabunovan mukaan uusi muistomerkki, joka on omistettu vuosien 1937–1939 alistamisen uhreille sekä Suomen miehityksen uhreille, on hämmentävä ja historiallisesti kyseenalainen. Alueen viralliset sivut eivät mainitse suomalaisten aiheuttamista uhreista, vaikka alueelle on haudattu yli 760 suomalaista. Hän pitää tämänkaltaista uudelleenkirjoitusta historiasta uhrien parjaamisena.

Sandarmohin alueen historia paljastui maailmalle vuonna 1997, ja sen jälkeen sinne on järjestetty muistoretkiä uhrien kunniaksi. Historiantutkija Juri Dimitriev, joka oli avainhenkilö joukkohautojen löytämisessä, istuu tällä hetkellä vankilassa 15 vuoden tuomiolla.

Vaikka häntä syytetään adoptiotyttärensä seksuaalisesta hyväksikäytöstä, hänen tukijansa väittävät, että vangitsemisen todellinen syy on hänen roolinsa vainojen paljastamisessa. Tämä tapaus heijastaa laajempaa kuvaa Venäjällä käynnissä olevasta Stalinin ajan uudelleenarvioinnista, jossa hänen johtajuutensa ja terrorinsa kuvataan uudessa valossa.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/16 02:57:23