Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Ukraina’n hienostunut kissahiiri-leikki – #Venäjä’n #JastrebAV tuhottiin hetkessä #HIMARS:illa

2024/01/03

Tiistain tapahtumat Ukrainan rintamalla voisi luulla suoraan Hollywood-elokuvasta napatuiksi, mutta todellisuus on usein tarua ihmeellisempää. Ukrainan asevoimat, kuin juonikkaat kissat, iskivät terävästi ja tuhosivat Venäjän upouuden Jastreb-AV-vastatykistötutkan – vain tunteja sen jälkeen, kun Venäjän puolustusministeriö oli ylpeänä ilmoittanut sen saapumisesta rintamalle. Tämän “häikäisevän” suorituksen jälkipyykkiä puidaan nyt uutisissa ympäri maailmaa, Newsweekista RBK Ukrainaan.

Venäjän puolustusministeriö oli esitellyt Jastreb-AV:tä kuin uutta Ferraria – se on “modernein venäläinen tutkajärjestelmä”, jossa on vaiheistettu antenniryhmä ja kaikki herkut tykistöasemien tiedusteluun. Hinnaltaan lähes 230 miljoonaa euroa, tämä ei ollut mikään pikkujuttu. Tämän järjestelmän piti jäljittää vastustajan ammusten lentoradat ja laskea niiden laukaisuasemien tarkat koordinaatit, mutta näyttää siltä, että sen ensimmäinen ja viimeinen havainto oli Ukrainan Himars-raketinheittimen tulesta.

Nyt voi vain kuvitella, millainen tunnelma on Venäjän sotilaspiireissä, kun Ukrainan erikoisjoukot iskivät juuri siihen, mitä Jastreb-AV:n piti metsästää. Ukrainalaislähteiden mukaan isku toteutettiin Himars-raketinheittimellä, ikään kuin kohtalon ivana. Ukrainan asevoimat näyttivät jälleen kerran, että heillä on paitsi taitoa myös aimo annos oveluutta ja ironian tajua.

Kukaan ei tiedä tarkkaan, montako Jastreb-AV:tä Venäjällä on pelissä Ukrainassa, mutta on selvää, että jokainen menetetty yksikkö on kova isku. Ukraina on aiemmin elokuussa ilmoittanut tuhonneensa yhden Jastreb-AV:n, joten tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun uutuusjärjestelmä joutuu kuumien kankien alle.

Tämä tapaus on kuin muistutus siitä, että sodassa ei ole vain kyse voimasta ja aseista, vaan myös älykkyydestä ja strategiasta. Ukrainan viimeisimmät toimet ovat kuin suoraan jännityselokuvasta, missä päähenkilö näyttää viholliselleen, että he ovat aina askeleen edellä. Tässä tapauksessa Ukraina ei ainoastaan astunut askeleen, vaan hyppäsi suoraan tavoitteeseensa – ja jätti Venäjän miettimään, mitä juuri tapahtui.