Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Venäjä estää #IAEA:n pääsyn #Ukraina’n omistaman #ydinvoimala’n tiloihin #Zaporizhzhia’ssa

2024/01/04

Viimeisen kahden viikon aikana Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) asiantuntijat on estetty pääsemästä reaktorisaleihin yksiköissä 1, 2 ja 6 venäläisten miehittämällä Zaporizhzhian ydinvoimalaitoksella, IAEA ilmoitti 3. tammikuuta.

“Tämä on ensimmäinen kerta, kun IAEA:n asiantuntijoilta on evätty pääsy yksikön reaktorisaliin, joka oli kylmässä seisokissa”, järjestön lausunnossa lukee.

“Tässä ovat reaktoriydin ja käytetty polttoaine. Tiimi jatkaa tämän pääsyn pyytämistä.”

Viiden laitoksen kuudesta reaktorista on edelleen kylmässä seisokissa, kun taas yksikkö 4 on kuumassa seisokissa “tuottaakseen höyryä ja lämpöä, myös lähellä olevaan Enerhodarin kaupunkiin, jossa suurin osa laitoksen henkilökunnasta asuu”, IAEA:n mukaan.

Ukrainan valtion ydinenergiayhtiö Energoatom sanoo, että neljännen reaktorin pitäminen kuumassa tilassa rikkoo sitä, miten reaktorin tulisi toimia.

IAEA kertoi myös, että sen asiantuntijat eivät edelleenkään pääse joillekin muille laitoksen osille, mukaan lukien yksiköiden 3, 4 ja 6 turbiinisalit ja reaktorikatot.

He ovat jatkaneet säännöllisten räjähdysten kuulemista “jossain matkan päässä sivustosta”, IAEA lisäsi. Zaporizhzhian laitos joutui turvautumaan dieselgeneraattoreihin yön yli 2. joulukuuta sähkökatkon aikana, kun 330 kV:n varavoima- ja 750 kV:n päävoimalinjat katkaistiin.

“Usein toistuvat sähkökatkot ovat olleet vakava huolenaihe Euroopan suurimmalla ydinvoimalaitoksella turvallisuuden ja turvallisuuden kannalta, koska se tarvitsee sähköä reaktoriensa jäähdyttämiseen ja muihin välttämättömiin toimintoihin, vaikka kaikki reaktoriyksiköt olisivatkin suljettuina”, IAEA sanoi viimeisimmässä päivityksessään.

Venäläiset joukot ovat miehittäneet Zaporizhzhian laitoksen, joka sijaitsee Dniprojoen itärannalla Zaporizhzhian alueella, maaliskuusta 2022 lähtien.

Koko mittakaavan invaasion aikana laitos on toistuvasti katkaistu Ukrainan sähköverkosta venäläisten iskujen vuoksi maan energiainfrastruktuuriin.

Kansainvälisellä atomienergiajärjestöllä on ollut henkilökuntaa ydinvoimalaitoksella vuorotellen syyskuusta 2022 lähtien tilanteen seurantaan.