Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#iStories #EkaterinaFomina joutui #Venäjä’n hampaisiin kertoessaan #Butsa’n-#sotarikos-tapauksista #Ukraina’ssa #journalismi #media

2024/01/13

Venäläinen tutkivan journalismin sivusto iStories on paljastanut venäläisjoukkojen raakalaismaisia tekoja Ukrainan pääkaupunki Kiovan lähialueilla. Sodan alkuvaiheessa, helmi–maaliskuussa 2022, Venäjän hyökkäysjoukot pyrkivät etenemään kohti Kiovaa, mutta heidän etenemisensä pysähtyi ukrainalaisten vahvan vastarinnan ansiosta. Venäläisjoukkojen etenemistä hidasti myös paikallisten padon ja siltojen räjäyttäminen.

Venäläisjoukkojen pysähtyminen alueelle johti kauhistuttaviin sotarikoksiin. Ne teloittivat julmasti paikallisia asukkaita, ja Butshan kaupungista löydettiin myöhemmin satojen ihmisten ruumiita sekä avoin joukkohauta. Rakennusten kellareihin oli perustettu kidutuskammioita. Tämä verilöyly tuli ilmi, kun Ukraina vapautti alueen huhtikuun alussa 2022. Tapaus on nyt kansainvälisen tuomioistuimen tutkittavana.

Venäjän syyttäjäviranomaiset ovat reagoineet vihamielisesti iStoriesin raportointiin. He ovat aloittaneet rikostutkinnan sivuston 31-vuotiasta toimittajaa Ekaterina Fominaa vastaan. Hän kirjoitti elokuussa 2022 artikkelin, joka käsitteli Venäjän sotarikoksia Kiovan lähialueella. Fominaa syytetään nyt Venäjän asevoimien mainetta vahingoittavasta disinformaation levittämisestä. Koska Fomina asuu nykyään Baltiassa, Venäjä tulee todennäköisesti tuomitsemaan hänet poissaolevana.

Venäjän hallinto on jo aikaisemmin luokitellut iStoriesin “ulkomaiseksi agentiksi”, mikä heijastaa sen haluttomuutta hyväksyä kriittistä journalismia. Tämä vihamielinen asenne tutkivaa journalismia kohtaan on selvä osoitus siitä, kuinka Venäjän hallinto pyrkii vaientamaan totuuden ja vapaan lehdistön.