Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Caterpillar ja #ZeppelinInternational tukevat #Venäjä’n #sota’toimia #Ukraina’an

2024/01/19

Näiden Yritysten Röyhkeys on Hävytöntä: Caterpillar ja Zeppelin International Tukevat Venäjän Sotatoimia!

Herää kysymys, missä moraali ja eettiset periaatteet ovat, kun kansainväliset yritykset kuten Caterpillar ja Zeppelin International jatkavat rahantekoa sodan keskellä? On järkyttävää huomata, että nämä yhtiöt ovat suoraan sotilaallisen konfliktin hyötyjiä, myymällä työkoneita Venäjälle, sodan repimällä alueella.

Tämä ei ole pelkkää spekulaatiota. Venäjän tullitilastot paljastavat karun totuuden: uusia kaivinkoneita, puskutraktoreita ja kauhakuormaajia on viety Venäjälle, myös Suomen Kotkan, Helsingin ja Hangon satamien kautta. Määrät ovat huomattavia: 270 uutta työkonetta on kulkeutunut näiden satamien kautta Venäjälle helmikuun 2022 ja helmikuun 2023 välisenä aikana.

Tiedot ilmenevät Svenska Ylen ”Tutkan alla: Vientihuijaus Venäjälle” -sarjasta, joka on nähtävillä Areenassa. Tutkimus paljastaa, että nämä laitteet on toimitettu Caterpillarin virallisen jälleenmyyjän, Zeppelin Internationalin, liikkeisiin Pietarissa ja Moskovassa. Zeppelin Internationalilla on laajat liiketoimet myös muualla Länsi-Venäjällä, kuten Krasnodarissa Krimin niemimaan lähellä ja Belgorodissa, aivan Ukrainan rajan tuntumassa.

Näiden koneiden käyttötarkoitus herättää suuria huolia. Venäjä on rakentanut tuhansia kilometrejä juoksuhautoja, vallihautoja ja panssarivaunujen esteitä sekä vallatuilla alueilla Ukrainassa että omalla rajallaan. Pekka Toveri, entinen Pääesikunnan tiedustelupäällikkö ja 40 vuotta puolustusvoimissa työskennellyt asiantuntija, pitää erittäin todennäköisenä, että Venäjän armeija käyttää siviilikaivinkoneita näiden puolustuslinjojen rakentamiseen. Toverin mukaan koneiden ei tarvitse olla panssaroituja – siviilikaivinkone riittää mainiosti juoksuhautojen ja poterojen kaivamiseen, tieverkoston parantamiseen ja tuhottujen kohteiden korjaamiseen.

Ylen ruotsinkielisen tutkivan toimituksen Spotlightin yhteistyössä venäläisen freelance-toimittajan kanssa on tuonut esiin todisteita, jotka vahvistavat näitä epäilyjä. He ovat seuranneet venäläisiä Telegram-kanavia, joissa jaetaan videoita ja kuvia raja-alueelta. Nämä videot osoittavat selvästi, että siviilikaivinkoneita käytetään aktiivisesti puolustuslinjojen rakentamiseen.

Tilanne on hälyttävä. Onko yritysten voitontavoittelun ja markkina-aseman kasvattamisen annettava mennä ihmishenkien ja kansainvälisen turvallisuuden edelle? Tämä on moraalinen ja eettinen kysymys, johon Caterpillar, Zeppelin International ja muut vastaavissa tilanteissa toimivat yritykset joutuvat vastaamaan. Eikö ole aika ottaa kantaa ja lopettaa tällainen häikäilemätön toiminta?