Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2871 artikkelia

0:00

2024/02/09

Venäjän Munapula: Kova Pähkinä Purra.

Venäjällä on käynnissä munahurrikaani, joka saa kananmunatkin kyykäärmeinä kiepumaan. Venäjän kananmunantuottajien liiton varajohtaja ja duuman jäsen Sergei Lisovski on valmistautunut venäläisiin pitkään ja hartaasti kestäviin munamellakoihin.

Kananmunien hinta on noussut Venäjällä kuin lentoon lähtevä kana yli 61 prosenttia vuoden 2023 aikana. Vuoden 2024 ensimmäisten viikkojen aikana hinnat ovat jatkaneet nousuaan kuin päättäväiset kukot auringonnousun aikaan. Lisovski ei ole löytänyt munarauhaa odotuksistaan, vaan hän julistaa, että venäläisten on turha toivoa hintojen laskevan lähellekään entistä alamaissa loikovaa tasoa.

Venäjä on yrittänyt pelastaa päivän tuomalla munia lähialueiltaan, kuten Turkista ja Azerbaidžanista, mutta tulokset ovat olleet yhtä tyhjiä kuin munattomat kananpesät.

“Tuontimunien maahantuonti ei yksinään pysty paikkaamaan hintojen nousua, ellemme nyt puhu sadoista miljoonista munista. Mutta maailmassa ei yksinkertaisesti ole ilmaisia munia”, valitti Lisovski News.ru-uutissivuston haastattelussa.

Kananmunantuottajien liitto jyrähtää, että munat maksavat melkein yhtä paljon tuontimaissa kuin Venäjälläkin. Lisovski heittää lisäksi ilmaan kysymyksen logistiikkakustannuksista, jotka nostavat hintaa kuin kananpojat ensi lentoaan odotellessaan.

Investoinnit ovat avainasemassa, Lisovski huomauttaa, sillä munavarannot eivät ole loputtomia, ei edes naapurimaissa. Munatuotannon on kasvettava kysynnän mukana. Venäläiset siipikarjatilat voisivat lisätä kapasiteettiaan, mutta se vaatii munatonta määrää lisäinvestointeja.

“Munainvestointi maksaa itsensä takaisin noin 12–15 vuodessa. Mutta jos hallitus avaa rajat vain siksi, että viranomaiset voisivat nopeasti raportoida, että ongelma on ratkaistu, niin tietenkään kukaan ei investoi muniin”, pohtii Lisovski tilanteen vakavuutta.

Lisovski syyttää munakriisistä Venäjän maatalousministeriötä, joka hänen mukaansa ei ole tukenut tarpeeksi tuottajia viimeisen viiden vuoden aikana.

Venäjän elintarviketurvallisuutta valvova viranomainen Rosselkhoznadzor raportoi, että maahan tuotiin helmikuuhun mennessä 78 miljoonaa kananmunaa sen jälkeen, kun Kreml päätti nollata tuontitullit joulukuussa 2023.

Mutta munavajeesta kärsivät tavalliset venäläiset eivät ole nähneet tuontimunia kauppojen hyllyillä, sillä ne ovat häipyneet kuin keittopataan katoavat kananpoikaset – suoraan jalostettaviksi makeisten ja muiden tavaroiden valmistukseen, raportoi Venäjän valmistajien ja tavarantoimittajien yhdistys Rusprodsojuz.