5271 artikkelia

2024/04/01

Elämä on täynnä suuria haasteita ja kiireisiä hetkiä. Välillä tuntuu siltä, että aikaa ei ole tarpeeksi ja kaikki tärkeät asiat pitäisi hoitaa samanaikaisesti. Kiire ja paineet voivat helposti viedä ilon elämästä, ja sitä tärkeintä – pysähtymisen ja hetkestä nauttimisen – unohtaa.

Monesti elämäniloinen ihminen onkin juuri se, joka osaa pysähtyä ja nauttia elämän pienistä hetkistä. Hän ei anna kiireen ja stressin viedä mennessään, vaan löytää onnen ja ilon arjen keskellä.

Elämä on täynnä kauniita pieniä hetkiä, joita emme kenties huomaa, jos emme pysähdy ja keskity hetkeen. Voimme löytää iloa esimerkiksi saadessamme halauksen läheiseltämme, nauttiessamme herkullisesta ateriasta, kuunnellessamme lempikappaletta tai ihaillen kaunista luontoa. Pieniä onnen hetkiä voi löytää myös arjen askareiden keskeltä, kuten lukeminen, käsitöiden tekeminen tai vaikkapa rentouttava suihku.

Elämänilon löytäminen ei kuitenkaan aina ole helppoa. Meillä kaikilla on omat taakat ja haasteet, jotka saattavat estää ilon löytämisen. Ongelmat töissä, parisuhteessa tai terveydessä voivat varjostaa mieltämme ja tehdä elämästä raskaan tuntuisen. Silloin on entistä tärkeämpää muistaa pysähtyä ja tiedostaa pienet ilon aiheet elämässä. Tiedämme, että ongelmat eivät katoa itsestään, mutta voimme silti antaa tilaa ja ajatusta myös hyville asioille.

Yksi hyvä keino löytää elämäniloa on harjoittaa kiitollisuutta. Kiitollinen ihminen näkee elämässään enemmän hyvää kuin pahaa, ja osaa arvostaa ja nauttia asioista enemmän. Kiitollisuuden harjoittaminen voi olla vaikkapa päivittäisen kiitollisuuspäiväkirjan kirjoittamista tai ystävän kanssa jaetun hyvän hetken muistamista. Kiitollisuuden avulla voimme myös löytää iloa ja merkityksellisyyttä vähemmän mukavissakin tilanteissa.

Toinen tärkeä tekijä elämänilon löytämisessä on itselleen armollinen oleminen. Jokainen meistä tekee virheitä ja elämässä on myös vastoinkäymisiä. On tärkeää muistaa, ettei täydellisyyttä tarvitse tavoitella ja antaa itselleen lupa epäonnistua. Itselleen armollinen oleminen lisää myös itsearvostusta ja auttaa näkemään itsessään positiivisia puolia.

Elämänilon löytäminen vaatii siis myös tietoista työskentelyä. Meidän tulee muistaa pysähtyä ja tiedostaa kaikki ne pienet hyvät asiat ja hetket elämässämme. Meidän tulee myös antaa tilaa itsellemme ja arvostaa itseämme. Elämänilo ei ole aina helppo löytää, mutta se on kuitenkin käden ulottuvilla – jos vain muistamme pysähtyä ja antaa sille mahdollisuuden.