Lukuaika: 2 minuuttia
Kesäisen auringon paistaessa lämpimästi ja linnunlaulun kaikuessa ilmassa, moni meistä haaveilee lähtevänsä luonnon helmaan nauttimaan raikkaasta ilmasta ja kauniista maisemista. Suomen upeat järvet tarjoavat loistavan paikan rentoutumiseen ja akkujen lataamiseen arjen kiireiden keskellä. Tässä artikkelissa lähdemme yhdessä matkalle Järven rantaan ja tutustumme Suomen järvien kauneuteen ja mahdollisuuksiin.

Suomi on tunnettu järvimaisemistaan ja niiden määrästä. Maastoluokituksen mukaan meillä on peräti 188 000 järveä, jotka kattavat noin 10% maan pinta-alasta. Yhteensä Suomen järvissä on vettä arviolta 60 000 neliökilometriä, mikä vastaa noin 7,2% koko maailman makean veden määrästä. On siis sanomattakin selvää, että suomalaisilla on paljon mahdollisuuksia nauttia monipuolisesti erilaisista järvimaisemista.

Suomen järvet ovat syntyneet pääasiassa mannerjäätikön sulamisveden jättämissä painaumissa ja niiden muodot vaihtelevatkin suuresti. Jotkut järvet ovat pitkulaisia ja kapeita, toiset taas laajempia ja matalampia. Yhteistä niille kaikille on kuitenkin upea luonnonrauha ja mahdollisuus nauttia luonnon monimuotoisuudesta.

Matkamme Järven rantaan alkaa pakkaamisesta. Varaa mukaan tarpeeksi vaatteita, sillä Suomen kesäsää voi olla hyvin vaihtelevaa. Keskimäärin suomalaisella järvellä lämpötila nousee kesällä noin 20 asteeseen, mutta pilvisenä ja tuulisena päivänä lämpötila voi laskea reilusti alle 10 asteen. Kannattaa siis varata mukaan myös lämmintä vaatetta ja sateenvarjo tai -takki.

Kun olet pakannut mukaan kaiken tarvittavan, on aika lähteä kohti Järven rantaa. Suomen tieverkosto on hyvin kattava ja järvien ympärillä on usein pieniä maalaiskyliä, joten matka sinne sujuu yleensä nopeasti. Perille päästyäsi huomaat heti, että järvellä on oma ainutlaatuinen tunnelmansa. Ilma on raikas ja selkeä, ja kaikkialla on hiljaista ja rauhallista.

Suomen järvimaisemia voi ihailla monella tavalla. Voit valita vaikka seuraavista: uiminen, veneily, kalastus, patikointi tai pyöräily. Eri järvet tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia, joten kannattaa ennalta tutkia, mikä järvi sopii parhaiten omiin tarpeisiin. Uimista varten kannattaa valita lämpimämpi ja matalampi järvi, kun taas veneilyyn ja kalastukseen sopii paremmin syvempi ja laajempi järvi.

Järvien virkistysmahdollisuuksien lisäksi suomalainen järviluonto tarjoaa myös upeita nähtävyyksiä ja elämyksiä. Oletko esimerkiksi koskaan kuullut lähteestä, joka ei jäädy talvella? Seminaarinmäen sähkölaitoksen läheisyydessä Kuopiossa sijaitsee Suomen ainoa lämmintä vettä vuoden ympäri pulppuava lämminvesilähde. Lähellä Järven rantaa sijaitsee myös useita kansallispuistoja, joissa pääsee tutustumaan suomalaiseen luontoon ja eläimistöön.

Suomalainen järvimaisema tarjoaa myös upeat mahdollisuudet luonnon monimuotoisuuden havainnointiin. Monet järvet ovat tunnettuja puhtaiden ja kirkkaiden vesien ansiosta ja vesieliöstö onkin monipuolista. Veden äärellä voi bongata esimerkiksi erilaisia kaloja, vesilintuja ja jopa kauniita joutsenia. Järvien rannoilla voi myös nähdä mm. hirvieläimiä, kuten hirviä ja peuroja.

Järven rannalle on myös helppo rakentaa oma tukikohta ja levittää eväät pöytään. Suomalaiset ovatkin tunnettuja retkeilijöitä ja kylmälaukkuun kannattaa pakata perinteisiä eväitä, kuten makkaraa ja makkaranuotioon sopivia vartaita. Suomalaiset rakastavat myös grillattua makkaraa, joten varmistathan, että saat tarpeeksi syömistä myös muille rantaan saapuville pikkuvieraille.

Järven ranta tarjoaa myös upeat mahdollisuudet telttailuun ja leiriytymiseen. Useat leirintäalueet sijaitsevat järvien rannoilla ja tarjoavat mukavuuksia niin karavaanareille kuin telttailijoillekin. Telttailu onkin loistava tapa nauttia luonnon rauhasta ja päästä lähemmäs suomalaista kesää.

Matka Järven rantaan onkin täydellinen tapa viettää aikaa ystävien ja perheen kanssa, rentoutua luonnon syleilyssä ja nauttia rauhasta ja hiljaisuudesta. Suomalainen järvimaisema tarjoaa upeat mahdollisuudet rentoutumiseen, virkistäytymiseen ja luonnon monimuotoisuudesta nauttimiseen. Olipa valintasi sitten uiminen, patikointi, veneily tai vain rannalla löhöilijä, Suomen järvet varmasti tarjoavat upean ja unohtumattoman kokemuksen matkalla Järven rantaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö