Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen pohjoinen alue on täynnä lumoavaa ja koskematonta luontoa, jonka ihmeellisyyttä tuskin voi sanoilla kuvata. Tuntuu kuin olisi astunut suoraan sadun lumottuun metsään, jossa kaikki on täydellisen kaunista ja rauhallista. Täällä pohjoisessa voit päästä kauas kaupungin hälinästä ja arjen kiireestä ja sukeltaa luonnon rauhaan ja hiljaisuuteen.

Matkustin viime kesänä pohjoiseen Suomeen ja seikkailin luonnon keskellä viikon ajan. Matka alkoi Oulusta ja jatkui kohti Inarin kaunista kylää. Matkalla maisemat vaihtuivat ja eivät voisi olla enää erilaisempia kuin kaupunkien vilinässä. Täällä pohjoisessa luonto hallitsee ja sen kauneus viehättää kaikenikäisiä matkaajia.

Ensimmäisenä päivänä saavuttuamme Inariin, lähdimme tutustumaan kylän ympäristöön. Inarinjärven rannalla sijaitseva Sámi Siida-museo kertoi meille saamelaiskulttuurista ja elämästä Lapin erämaassa. Museo tarjosi paljon mielenkiintoista tietoa esimerkiksi poronhoidosta ja perinteisistä elinkeinoista. Näimme myös kuvia ja esineitä saamelaisten vaikuttavasta kulttuurista ja perinteistä.

Seuraavana päivänä lähdimme Lompolon kylään käymään koirasafarilla. Olin aina haaveillut siitä, että pääsisin ajamaan omalla koiravaljakolla ja nyt tämä unelmani vihdoin toteutui. Koirasafari oli ikimuistoinen kokemus, sillä pääsimme tutustumaan lumoavaan luontoon koiravaljakon kyydistä ja näkemään upeita maisemia.

Seuraavat päivät vietimme retkeillen ja patikoimalla Suomen luonnon helmassa. Kiipesimme tuntureille, ihastelimme kauniita vesiputouksia ja nautimme upeista näköaloista. Luonnonrauha ja hiljaisuus tekivät oloni levolliseksi ja sain kerättyä energiaa arkeen moneksi viikoksi.

Retkemme aikana saimme myös mahdollisuuden kokea saunomisen perinteisellä tavalla, sillä yövyimme hirsimökillä Inarinjärven rannalla. Saunominen oli elämys sinällään, sillä sauna oli lämmitetty vanhanaikaisesti puilla ja jopa järven lämpimässä vedessä pääsi pulahtamaan vilvoittelemaan saunomisen jälkeen. Tunnelma hiljaisessa mökissä oli niin rentouttava, että oli vaikea uskoa olevansa samassa maassa, missä kiireinen kaupunkielämä jatkuu.

Viikon kuluessa pääsin myös tutustumaan Saariselän kauniiseen luontoon ja kokeilemaan vaellusta korkealla tunturin huipulla. Vaikka matka huipulle oli haastava, oli näköala maisemien yli palkitseva. Tuntui vapauttavalta hengittää raikasta ilmaa ja unohtaa kaikki arjen stressi ja murheet.

Matkalla pohjoiseen en vain kokenut lumoavaa luontoa, vaan myös tutustuin uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin ja kulttuureihin. Sain oppia paljon saamelaisista ja heidän elämästään Lapin erämaassa. Etelä-Suomessa asuvana oli myös mielenkiintoista huomata, miten erilaisia elämäntyylejä ja tapoja ihmisillä voi olla omalla kotimaassa.

Viikko pohjoisessa oli täynnä unohtumattomia hetkiä ja upeita elämyksiä, joita voin suositella kenelle tahansa luonnonystävälle. Pohjoisen viehätys ja kauneus jätti jäljen sydämeeni ja tiedän jo nyt, että tulemme palaamaan tälle seikkailulle uudelleen. Onneksi Suomen pohjoinen alue tarjoaa aina uusia paikkoja ja elämyksiä, joita odottaa. Ei siis muuta kuin laukkuun retkeilyvarusteet ja matkaamaan pohjoiseen, sillä täällä odottaa unohtumaton seikkailu lumoavassa luonnossa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö