Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen luonto on todellinen helmi Pohjois-Euroopassa ja sen kauneudesta voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon. Tämä maa tarjoaa upeita maisemia ja monipuolista luontoa, joka on jokaisen luontoihmisen unelma. Olen matkustanut ympäri Suomea ja nähnyt monia upeita paikkoja, mutta haluan jakaa teille tänään matkakokemukseni kolmesta erityisestä paikasta, jotka ovat jättäneet minuun suuren vaikutuksen.

Lapin lumoava luonto on usein se ensimmäinen asia, joka tulee mieleen puhuttaessa Suomen kauneimmista luontokohteista. Ja toki siellä on paljon nähtävää ja koettavaa kuten kaunis tunturiluonto, revontulet ja erilaiset eläinlajit. Mutta haluan nostaa esille erityisesti yhden paikan, joka on jättänyt syvimmän jäljen sydämeeni. Se on Pallas-Yllästunturin kansallispuisto. Vaelsin siellä muutaman päivän ja jokainen hetki oli kuin suoraan postikortista. Suurten tunturien ympäröimänä ja upeissa maisemissa käveleminen oli kuin unelma. Maisemat vaihtelivat havumetsistä aina avoimille tunturialueille, joissa tuuli puhalsi voimakkaasti. Mutta se ei haitannut, sillä jokainen askel antoi meille uuden upean näköalan. Yövyimme teltassa ja seuraavana aamuna herätessäni tajusin, että olin nukkunut yhden upeimman näköalan äärellä.

Toinen upea paikka, joka on jättänyt minuun suuren vaikutuksen on Itä-Suomessa sijaitseva Kolin kansallispuisto. Siellä sijaitsee Suomen korkein tunturi Ukko-Koli ja sen maisemia on katseltu jopa maailman kauneimmiksi. En voinut olla samaa mieltä, kun seisoin tunturin huipulla ja katselin vuolaana virtaavaa Pielisjokea sekä upeaa Pielisen järveä. Ja maisemat vain paranivat parin päivän vaelluksellamme. Siellä on erilaisia reittejä ja näköalapaikkoja, jotka tarjoavat upeita näkymiä järvelle ja ympäröivään luontoon. Kannattaa ehdottomasti varata aikaa ja tehdä pidempi vaellus, jotta saa todella nauttia tästä kauniista kansallispuistosta ja sen upeista maisemista.

Kolmas paikka, joka haluan mainita on Länsi-Suomessa sijaitseva Kvarkenin saaristo. Se on Unescon maailmanperintökohde ja sen ainutlaatuinen luonto on todellakin näkemisen arvoinen. Kvarkenin saaristo koostuu tuhansista pienistä saarista ja kareista, jotka ovat syntyneet jääkauden jälkeen. Saaristoalue on myös maailman nopeimmin kohoava maankohoamisalue, eli se nousee maanpinnan tasoa noin 10 mm vuodessa. Olen ollut siellä useita kertoja ja joka kerta maisemat ovat hämmästyttäneet minut uudestaan. Paras tapa tutustua Kvarkenin saaristoon on vuokrata vene ja lähteä retkelle saaristoon. Voi vain kuvitella millainen näky oli, kun viimeistä jääkautta seuranneet vedenpinnat olivat yli 200 metriä korkeammalla kuin nykyään. Kvarkenin saaristossa on myös mahdollisuus nähdä hylkeitä ja muita meren eläimiä, joten kannattaa pitää silmät auki.

Suomalaiset ovat hyvin ylpeitä luonnostamme ja sen monimuotoisuudesta. Siksi on tärkeää, että me suomalaiset itsekin tutustumme oman maamme upeaan luontoon ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Onneksi meillä on laaja valikoima erilaisia kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita, joihin voi tutustua ja joissa voi kokea vaikkapa revontulet tai keskiyön auringon. Luonnossa liikkuminen ei myöskään ole vain puhtaasti visuaalinen kokemus, vaan myös kehon ja mielen hyvinvoinnille on paljon hyötyä luonnossa oleilusta.

Miksi siis matkustaisit kauas etsimään upeita luontokohteita, kun voit löytää ne ihan läheltäkin? Uskaltaisin väittää, että Suomessa on yksi maailman kauneimmista luontokohteista. Ja sen lisäksi meillä on puhdas luonto ja hyvin hoidetut kansallispuistot, joissa voimme nauttia kaikessa rauhassa ja vastuullisesti luontomme kauneudesta. Toivon, että tämä artikkeli inspiroi sinua tekemään oman matkan suomalaiseen luontoon ja löytämään uusia, upeita paikkoja. Muista olla vastuullinen ja jättää jälkeesi vain kevyet jalanjäljet. Maailma tarvitsee enemmän ihmisiä, jotka rakastavat luontoa ja osaavat arvostaa sen aarteita. Tervetuloa Suomen kauniiseen luontoon!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö