Lukuaika: 2 minuuttia
Talvella valo on harvassa ja pimeys saa vallan. Varsinkin pohjoismaisissa maissa talvi voi olla hyvin synkkää ja ihmiset kaipaavatkin enemmän valoa ja lämpöä. Tunnelmallinen valaistus kotona voi tuoda piristystä ja lämpöä talvipimeään ja tehdä kotiin viihtyisän ja kodikkaan tunnun.

Ensimmäinen askel kohti tunnelmallista valaistusta on oikeiden valaisimien valitseminen ja niiden sijoittaminen. Kodin eri huoneilla on erilaisia tarpeita valaistuksen suhteen. Esimerkiksi olohuoneessa valoa tarvitaan usein enemmän, sillä siellä vietetään paljon aikaa ja siellä tehdään erilaisia aktiviteetteja. Toisaalta makuuhuoneessa halutaan yleensä tunnelmallisempi ja rauhallisempi valaistus. Valaisimia kannattaa valita mahdollisimman monipuolisesti eri huoneisiin ja huomioitaen myös huoneiden käyttötarkoitus.

Kotona voi myös hyödyntää erilaisia valoesineitä ja valosarjoja luomaan kodin ilmapiiriä ja tunnelmaa. Esimerkiksi kynttilät, valaisimet ja koristeelliset valonauhat antavat lämpöä ja valoa kodin eri tiloihin. Myös rohkeampi tapa luoda tunnelmaa on käyttää eri värejä ja valoilmiöitä, esimerkiksi LED-valoilla.

Yksi tapa tuoda valoa pimeyteen on myös sijoittaa valaisimia eri tasoille. Perinteisten katto- ja pöytävalaisimien lisäksi kannattaa hankkia seiniin ja lattianrajoihin asennettavia valaistusvaihtoehtoja. Näin saadaan luotua erilaisia valon sävyjä ja syvyyttä huoneeseen. Erilaisilla valon heijastuspinnoilla, kuten peileillä ja lasipinnoilla, voidaan myös luoda erityistä valohohdetta.

Valaistus vaikuttaa myös kodin tilan tuntuun. Käyttämällä valkoisia ja vaaleita sävyjä, voidaan lisätä valoisuutta ja tilan avarampi tunne. Toisaalta tummemmat sävyt voivat luoda lämpöä ja intiimiä tunnelmaa. Vaihtelevat valaistusvaihtoehdot luovat kodista mielenkiintoisen ja persoonallisen.

Valaistuksella voi myös luoda erilaisia tehosteita ja korostaa kotona olevia yksityiskohtia. Esimerkiksi hyllyihin tai tauluihin suunnatut valot tuovat esiin niiden kauneuden ja antavat tilaan lisää syvyyttä.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, on syytä satsata valaistukseen myös kodin ulkopuolella. Pimeät ja harmaat talvi-illat saavat kodin ulkoalueen näyttämään synkältä ja elottomalta. Ulkona voidaan hyödyntää esimerkiksi erilaisia valosarjoja tai ulkovalaisimia, jotka tuovat lämpöä ja tunnelmaa pimeään talvipihaan.

Tunnelmallinen valaistus vaatii hieman suunnittelua ja kokeilua, mutta lopputulos on sen arvoista. Kodin valaistus vaikuttaa ihmisten mielialaan ja tunnelmaan, joten kannattaa panostaa siihen erityisesti talvikuukausina. Valoa ja lämpöä voi tuoda kotiin monin eri tavoin ja löytää omaan makuun sopivan valaistusratkaisun. Valoa talveen ja tunnelmaa kotiin!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö