Etusivu > “Venäjä – inhoittava naapuri ja imperiumin perillinen: Miksi suhde maan kanssa herättää negatiivisia tunteita?”

2024/05/03 18:05

Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, mikä inhoittava naapuri ja imperiumin perillinen se onkaan! Eteenpäin pyrkivien ja sivistyneiden kansojen vierellä seisoo tämä meidän itäinen naapurimme, joka on jo vuosisatojen ajan aiheuttanut pelkoa ja epäluuloa. Miksi meidän suhteemme tähän maahan herättää niin paljon negatiivisia tunteita?

Katsotaanpa ensin hetki taaksepäin historiaan. Venäjä on vuosisatoja pyrkinyt laajentumaan ja kasvattamaan omaa valtaansa. Se on aina halunnut olla se suurvalta, joka määrää ja hallitsee muita pienempiä naapureitaan. Emme voi unohtaa sen agressiivisia valloituksia ja pyrkimyksiä hallita koko Eurooppaa. Tuhansia ihmisiä on kuollut sen valloitusten seurauksena ja monien kansojen identiteetti on vaarantunut.

Mutta miksi Venäjä ei ole oppinut historiastaan? Vaikka maan nimi onkin muuttunut ja sen hallitsijat vaihtuneet, sen tavat pysyvät samoina. Tänäkin päivänä Venäjä pyrkii vaikuttamaan oman etunsa mukaan ja laajentumaan naapurimaidensa kustannuksella. Sen toiminta Itä-Ukrainassa ja Krimillä ovat vain muutamia esimerkkejä sen häikäilemättömästä toiminnasta.

Mutta ei pelkästään ulkopuolelle suuntautunut agressiivisuus aiheuta inhoa Venäjää kohtaan. Maan hallinto ei myöskään ole mikään malliesimerkki demokratiasta ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Opposition mielipiteiden tukahduttaminen ja toisinajattelijoiden vainoaminen ovat arkipäivää Venäjällä. Vapaa media on olematonta ja hallitsevan tahon propaganda saa rauhassa levitä. Kansalaisyhteiskunta ja kansalaisjärjestöt ovat lähes olemattomia, eikä kansalaisilla ole sananvaltaa omassa maassaan.

Mutta sitten tulee se, mikä herättää minussa kaikkein suurimman vihan Venäjää kohtaan. Se on sen kyvyttömyys kunnioittaa muiden maiden rajoja ja suvereniteettia. Venäjä ei ole pelkästään uhka naapurimaille, vaan se on uhka myös koko Euroopalle. Venäjän hallinto käyttää aktiivisesti hyväkseen muita maita ja niiden sisäisiä konflikteja omien etujensa edistämiseksi. Se suorastaan nauraa kansainvälisille sopimuksille ja oikeusvaltioperiaatteelle.

Suhteemme Venäjään ei siis ole vain negatiivinen, se on suorastaan vihainen. Emme voi hyväksyä maan aggressiivista toimintaa ja ihmisoikeusloukkauksia omien rajojensa ulkopuolella. Emme voi hyväksyä sen käytöstä naapurimaita kohtaan tai sen yrityksiä nakertaa demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta. Emme voi hyväksyä sen yrityksiä vaikuttaa meihin ja vaikuttaa meidän päätöksiimme omien etujensa ajamiseksi.

Venäjä on inhoittava ja aggressiivinen naapuri, joka ei tee mitään pyytämättä. Suhteemme tähän maahan herättää negatiivisia tunteita, ja syystäkin. Kansojen on aika yhdistyä ja puolustaa omia arvojaan ja rauhaa. Emme anna Venäjän enää kävellä ylitseni ja polkevia omia oikeuksiamme. Loppuun asti taistelemme sitä vastaan ja varjelemme sitä mistä omaa.