Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > “Suomalaisen saunakulttuurin merkitys ja perinteet” – Finnish sauna culture and its traditions

07.05.2024 08:52

Lukuaika: 2 minuuttia
Suomalaisilla on maailmankuulu maine omasta saunakulttuuristaan – ja syystäkin! Saunominen on meille enemmän kuin vain rentoutumista kuumassa höyryssä, se on kokonainen elämäntapa ja perinteiden kunnioittamista.

Suomalaiset ovat saunoineet jo vuosisatojen ajan ja saunassa käynti on osa arkea ja juhlaa. Jo vanhassa kansanperinteessä saunaa pidettiin pyhänä paikkana, jossa puhdistutaan niin fyysisesti kuin henkisestikin. Ja rehellisesti sanottuna, mikään ei puhdista sielua ja ruumista paremmin kuin heittäytyminen kuumiin löylyihin!

Suomalaisen saunakulttuurin yksi kulmakivistä on yhteisöllisyys. Perinteisen saunomisen aikaan koko perhe kokoontui saunomaan ja osa kyläkulttuuria onkin ollut naapurien saunominen yhdessä. Nykypäivänäkin monissa perheissä ja ystäväpiireissä saunotaan yhdessä ja samalla vaihdetaan kuulumisia ja rentoudutaan kiireen keskellä.

Saunakulttuuriin kuuluu olennaisena osana myös saunajuomat. Olut ja siideri ovat suosittuja saunajuomia, mutta myös perinteistä saunapirtelöä voi löytyä saunakorista. Se tehdään yleensä vedestä, sokerista ja hunajasta tai hedelmämehusta ja sitä tarjoillaan jääkylmänä. Uskalla siis laittaa juotavaa löylyhuoneeseen, se virkistää ja viilentää mukavasti kuumassa.

Saunassa on myös omat sääntönsä, jotka jokaisen tulisi oppia jo varhain. Ensinnäkin, aina saunotaan alasti. Tämä ei ole mikään seksuaalinen juttu, vaan suomalaisten tapa. Toiseksi, kun saunassa on muita ihmisiä, niin heihin ei pidä kohdistaa suoraa katsetta. Tämä voi tuntua oudolta, mutta se johtuu siitä, että sauna on pyhä paikka ja kunnioitusta muiden yksityisyyttä kohtaan. Ja tietenkin, löylyä heitetään kunnolla ja sitä oikeaa saunomisen taitoa ei opita hetkessä, vaan se vaatii vuosien harjoittelun. Kyllä kohta lähtee!

Saunakulttuurilla on myös omat juhlansa. Saunapäivä vietetään juhannuksen aikaan, jolloin koko Suomi tuntuu olevan saunojen valloittama. Talvella taas nautitaan lämpimistä löylyistä joulusaunan merkeissä ja uuden vuoden tullen monet pulahdetaan avantoon juhlimaan uutta vuotta. Saunassahan se idea uudenvuodenlupauksillekin syntyy!

Myös saunan rakentaminen ja hoitaminen on suomalaisille tärkeää. Saunassa on yleensä oma erityinen paikkansa talon pihapiirissä ja siitä pidetään huolta aivan kuin kodin muistakin tiloista. Saunan siivoaminen löylykauhoineen ja -kiuluineen onkin monen lapsen ensimmäinen vastuu kotitöistä.

Saunan terveyshyödyt ovat myös luultavasti suomalaisen saunakulttuurin yksi tärkeimmistä perusteista. Saunominen rentouttaa lihakset, avaa hengitystiet ja parantaa verenkiertoa. Lisäksi sauna auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja ehkäisemään sairauksia. Eikä pidä unohtaa myöskään saunan ihoa puhdistavaa vaikutusta, joka saunassa vietettyinä iltoina saa ihon hehkumaan kuin säihkyvät joulutähdet.

Loppujen lopuksi suomalaiselle saunakulttuurille ei löydy vertaistaan: se yhdistää ihmisiä, tarjoaa rentouttavan hetken arjen keskellä ja on olennainen osa suomalaista elämäntapaa. Me suomalaiset olemme ylpeitä saunoistamme ja siihen liittyvistä perinteistä. Ja mikäs siinä, kunhan muistamme pestä löylykiulun aina jokaisen saunan jälkeen – jos emme, niin sitten oma täytyy kylpeä viikanneissa!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/16 02:29:21