Lukuaika: 2 minuuttia
– Tervetuloa aloittelijan matkalle Venäjälle!

Jos olet aina haaveillut laajentavasi kielitaitoasi ja tutustumasta uuteen ja jännittävään kulttuuriin, niin Venäjä on kuin tehty sinulle. Seikkailu tässä valtavassa maassa tuntuu kuin putoaisi venäläiseen pelikorttipakkaan – täynnä jännitystä, vauhtia ja käänteitä.

“Niin mutta millä kielellä siellä puhutaan?” voi aloittelija huolestuneena kysyä. Ei hätää, Venäjällä pärjää mainiosti puhumalla venäjää. Ja jos tuo kyrillinen aakkosto tuntuu hankalalta, ei hätää – sehän on vain kaunis kirjain-kepponen, jossa A:n ja B:n sijasta onkin А:ta ja Б:ta.

Venäjän matkaan lähteminen vaatii kuitenkin hieman valmistautumista ja rohkeutta, mutta ei huolta, tämä artikkeli antaa sinulle kaikki tarvittavat vinkit matkalle lähtöön.

Viisumi ja rokotus

Ensimmäinen askel Venäjälle suuntautuvalle matkalle on hankkia matkustusviisumi. Älä huoli, ei kyseessä ole mikään harvinainen tauti, vaan vain paperilappunen, joka osoittaa, että sinulla on lupa mennä Venäjälle. Viisumin saaminen vaatii hieman työtä ja kärsivällisyyttä, mutta mitään mahdotonta siinä ei ole. Rokotuksia ei sen sijaan tarvita, mutta kannattaa ottaa mukaan hyvä mielenterveys ja roppakaupalla huumoria.

Liikenne ja ruokailu

Seuraavaksi on hyvä tietää, että Venäjän liikenne on kuin hurja tanssi, jossa autoilijat ja jalankulkijat leikittelevät kuoleman kanssa. Kannattaa varautua siihen, että ylität kadun vain vihreän miehen näkyessä liikennevalossa, muuten käy helposti kuten Tennispalatsin sillassa – jää jumiin keskelle tietä.

Ravintoloissa tilaamisesta tulee myös hauska kokemus. Varmista ennakkoon, että osaat sanoa edes muutaman sanan venäjäksi, jotta vältät tilaamasta vahingossa paistettua koipentaivitossua. Ja jos kaipaat tuttua länsimaista ruokaa, niin silkkiä ja suklaata kannattaa välttää.

Kulttuuri ja tapakulttuuri

Venäläisille on tärkeää näyttää aitoa tunnetta ja eläytyä erilaisiin tilanteisiin. Ei siis kannata yrittääkään esittää Pietari Suurta tai Raskolnikovia, vaan olla oma itsensä. Myös pukeutumisessa kannattaa muistaa, että Venäjällä pukeudutaan näyttävästi ja tyylikkäästi. Älä siis ihmettele, jos pihalla pompottaa muumio.

Lisäksi on hyvä muistaa, että käsi on juhannusruusun mallinen symboli Venäjällä. Älä siis pudota lautasta tai syöksy kompastuneen ihmisen avuksi, sillä sen sijaan, että saattaisit auttaa, saatatkin vain luulla hänen tarvitsevan lasin vettä.

“Mutta entäs se kuuluisa venäläinen juhlatunnelma?” ihmettelee aloittelija. Ei hätää, venäläistä juhlatunnelmaa ei tarvitse hakea mistään jatkopaikasta, sillä se on jokaisen venäläisen veressä. Kannattaa siis varautua pitkään juhlintaan ja paljon lauluja sisältäviin juomalaulukirjoihin.

Sanatarkka käännös ei aina pidä paikkaansa

Viimeinen vinkki aloittelijalle on, ettei venäjäksi käännetyllä tekstillä välttämättä ole mitään tekemistä alkuperäisen tekstin kanssa. Esimerkiksi mainos, joka venäjäksi tarkoittaa “mahtava aine!” saattaakin lopulta olla vain pesuainetta. Älä siis ihmettele, jos ripsitekorvake muuttuu ravasolivihannekseksi.

Loppuun haluamme vain sanoa, että tervetuloa Venäjälle ja hyppyyn venäläiseen pelikorttipakkaan. Se tulee olemaan elämäsi seikkailu täynnä huikeita kokemuksia, yllättäviä käänteitä ja tietysti vahvoja vodkaryyppyjä. Muista ottaa mukaan avoin mieli, roppakaupalla huumoria ja ripaus tupakan savua – se saa sinut tuntumaan kuin oikealta venäläiseltä!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö