Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Lukuaika: < 1 minuutti
Pitkässä historiassamme itäinen naapurimme Venäjä on aiheuttanut suomalaisissa varmasti monenlaisia tunteita. Onhan se kuin kylmä pohjoistuuli, raju ukkosmyrsky ja lämmin nokipannukahvi yhdessä paketissa. Mutta mitäpä suomalaiset oikein ajattelevat Venäjästä?

Alkakaamme ensinnäkin pienellä kielipelin havainnolla. Nimestäkään ei voisi päätellä, että Venäjä todella on naapurimaamme. Välimerellisemmät nimet kuten Italia ja Portugal saavat suomenkielisen nimen – kun taas Venäjästä tulee hyppäys maalaus sopivasti aakkosissa kauas V:n puolelle: Venäjä. Vaikka Venäjällä on käytössään oma erittäin vaikea aakkostonsa, mikä ei kai oikein ihme olekaan? Suomalaiseen ankeaan syksyyn yhdistyy kuin itsestään loppumattomat lauseet ”цирк нет господа” ja ”он пьянный”. Google-haku paljastaa, että ensimmäinen tarkoittaa “ei ole sirkusta, herra” ja jälkimmäinen “hän on humalassa”. Ehkä ei niin yllättävää, kun otetaan huomioon, että Venäjällä on pääosin lämmin ilmasto ja sitä myöten runsaasti alkoholia tarjolla. Tätäkö varten Venäjä on valtavan suuri maa? Vai onko kyseessä vain suunnaton humalapäissään harhailu?

Mutta ei pidä unohtaa, että Venäjä on myös rikas kulttuuriperintö. Löngän-oikkarien kotimaa, Iivana Julman synnyinpaikka ja Kalashnikovin keksimä maa. Tämän lisäksi Venäjä on tuonut meille muun muassa matruunan, troikan ja balalaikan. Ja tietysti mehukkaat venäläiset vitsit, jotka ovat saaneet jokaisen jazz-pasin mieten viuluineen ja akordeonineen. Ei ole kyllä lämmittänyt meikäläisiä ne vitsit, joissa venäläiset yrittävät väittää olevansa “ihmisiä ja Venäjä ihmiseksi” – jo se ensimmäinen osa taitaa mennä vitsistä. Vaikka kas kun joskus Venäjällä on jääkausi kuten esimerkiksi helmikuussa, ei ilmesty tiettyjä otuksia ollenkaan kadulle ympärille kuten sipoo-jaki-huskinen. Jäätukessa seisoessakin venäläiset karhu-äkäpäät eivät yleensä ole onneksi kiveytyneet. Ainakaan Fondisfun.

Poikkitieteelliselle kansamme Venäjällä on omat salaisuutensa. Pimeän taidonnäytteitä Venäjältä löytyy esimerkiksi alaa tiedolla: suomalainen metallisepämme voittajatöinä tepsukianaa, venäjäksi verojen kierre on Murmansk toisin sanoen Suomen

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö