Lukuaika: < 1 minuutti
Suomessa on pitkään panostettu kansalaisten hyvinvointiin ja terveyteen, ja yksi tärkeimmistä keinoista siihen on ollut fyysisen aktiivisuuden edistäminen. Fyysinen aktiivisuus tarkoittaa liikkumista ja liikunnallisia aktiviteetteja, kuten esimerkiksi kävelyä, pyöräilyä, uintia, ryhmäliikuntaa tai kuntosalilla treenaamista.

Fyysisellä aktiivisuudella on monia positiivisia vaikutuksia ihmisen kehoon ja mieliin. Se vahvistaa lihaksia ja luustoa, parantaa hapenottokykyä ja verenkiertoa, sekä auttaa ylläpitämään terveellistä painoa. Liikunta myös vähentää riskiä sairastua moniin kansantauteihin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Lisäksi liikunta tuottaa mielihyvähormoneja ja voi auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta.

Onkin tärkeää, että myös työpaikoilla ymmärretään fyysisen aktiivisuuden merkitys ja tuetaan työntekijöiden liikkumista. Monet suomalaiset viettävät suuren osan päivästään istuen työpisteellä, mikä lisää riskiä muun muassa selkäongelmiin ja metabolisen oireyhtymän kehittymiseen. Liikunnalla voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä näitä ongelmia ja parantaa työntekijöiden jaksamista ja terveyttä.

Työpaikkojen tulisi rohkaista työntekijöitä liikkumaan esimerkiksi tarjoamalla liikuntaryhmiä tai kuntosalijäsenyyksiä, järjestämällä työpaikkalounasia tai liikunnallisia taukoja työpäivän aikana, tai tarjoamalla työsuhdepyörät tai sähköpotkulaudat työmatkojen liikkumiseen. Myös joustavammat työajat ja mahdollisuus tehdä töitä etänä voivat kannustaa työntekijöitä liikkumaan enemmän.

Fyysisellä aktiivisuudella on kuitenkin myös suora vaikutus työtehoon ja työssä jaksamiseen. Liikunnan avulla voidaan parantaa muun muassa keskittymiskykyä, luovuutta ja stressinhallintaa, mikä edistää työn tuottavuutta ja laadukkuutta. Fyysisen aktiivisuuden lisääminen myös vähentää sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen riskiä, mikä hyödyttää sekä työntekijöitä että työnantajia.

Liikuntaneuvonta ja -valmennus voivat myös olla osa työterveyshuollon palveluita, jotka auttavat työntekijöitä löytämään itselleen sopivia liikuntamuotoja ja toteuttamaan niitä turvallisesti ja tehokkaasti. Lisäksi työpaikkojen tulisi tarjota riittävästi mahdollisuuksia tauottaa istumatyötä ja kannustaa liikkumiseen työpäivän aikana.

Fyysinen aktiivisuus on siis tärkeä osa suomalaisten työntekijöiden hyvinvointia ja terveyttä. Työpaikkojen tulisi panostaa sen edistämiseen ja luoda ympäristö, jossa liikkuminen on helppoa ja kannustavaa. Näin voimme yhdessä edistää terveellisempää ja energisempää työelämää suomalaisille työntekijöille.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö