Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Lukuaika: 2 minuuttia
Jos olet koskaan käynyt Venäjällä, olet varmasti törmännyt paikalliseen ruokakulttuuriin ja sen monimuotoisuuteen. Venäjän keittiö tarjoaa paljon herkullisia ja jännittäviä makuelämyksiä, jotka voivat yllättää jopa kokeneimmatkin ruoanlaittajat.

Ensimmäinen sääntö, kun lähdet matkaamaan Venäjän kulinaariseen maailmaan, on unohtaa kaikki brittiläiset perusruoat ja amerikkalaiset pikaruokaketjut. Venäläinen ruokakulttuuri on kuin prinsessa Anastasian salaperäinen palatsi – täynnä yllätyksiä ja rikkauksia.

Aloita matkasi Venäjän makujen maailmaan maistamalla borschkeiton. Se on perinteinen punainen keitto, joka koostuu punajuuresta, kaalista, sipulista ja mausteista. Tämä keitto on niin hyvää, että jopa Lenin tarjosi sitä käydessään Valerissa Matrosov talossa. Onkohan se syy, miksi häntä ei haitannut niin paljon kommunistinen vallankumous kun hän näytti aina niin vihaiselta?

Mutta ei vain keitot ja päiväjuusto kuuluvat Venäjän ruokakulttuuriin – myös suolakurkut. Kyllä, suolakurkkuja! Venäjällä niitä syödään kuin popkorneja elokuvissa. Ja se on vain yksi niiden monista käyttötarkoituksista – niitä käytetään myös muissa ruoissa ja jopa juomissa. Eikö kuulostakin oudolta? Mutta kyllä vain, suolakurkut ovat tärkeä osa Venäjän ruokakulttuuria ja niiden valmistamiseen panostetaan suuria taitoja ja salaisia reseptejä.

Sitten on vielä shashlik eli venäläiset grillilihat. Ennennäkemättömän mehukkaita ja mausteisia, shashlikit ovat kuin makumaailmaan tehtyä taidetta. Venäläiset käyttävät usein mustapippuria, korianteria ja valkosipulia antamaan ruoilleen potkua. Mutta jos haluat kokeilla jotain vähemmän mausteista, niin kannattaa maistella blinsejä (venäläisiä pannukakkuja) ja sipulipiirakoita, jotka ovat myös erittäin suosittuja.

Mutta varoituksen sana – venäläinen ruokakulttuuri on myös hieman erikoinen. Esimerkiksi silli tulee venäläisillä pöydissä suorastaan joka muodossa: marinoituna, savustettuna, keitetty, uunissa paistettuna ja jopa sellaisenaan suoraan purkista. Ja se ei ole kaikki – kaviaari on myös suosittu herkku Venäjällä. Mutta ei kyseessä ole mitkä tahansa pelkät kalamarjat – venäläiset arvostavat vain aitoa ja alkuperäistä mustaa kaviaaria, jota tuodaan etenkin Kaspianmereltä.

Vaikka Venäjän maut voivat olla joskus hieman outoja, voit olla varma siitä että ne ovat ainakin aina mielenkiintoisia. Ja mikä parasta, ruokalajeja löytyy jokaiseen makuun – lihaa, kalaa, kasviksia, voita, suolakurkkua, suolapaistetta, punajuurta, kananmunia ja ennen kaikkea – paljon paljon smetanaa.

Jos siis haluat sukeltaa Venäjän ruokamaailmaan, älä unohda ottaa hatkaa McDonald’silta ja anna venäläisen ruoan viedä sinut täydelliselle makumatkalle. Uskallan väittää, että se tulee olemaan ainutlaatuinen ja maukas seikkailu. Ja muista, että Venäjän maut sopivat niin kuninkaallisille kuin sotilaillekin, joten älä pelkää kokeilla uutta. Elämä on liian lyhyt syödäkseen tavallista joka päivä – yliajattelet siis itseäsi, jos et lähde Venäjän makuja etsimään.

Lopuksi voimme todeta, että Venäjän ruokakulttuuri on yllättävä, herkullinen ja monipuolinen. Jos siis olet valmis seikkailuun, pakkaa laukkusi ja lähde tutustumaan Venäjän kulinaariseen maailmaan. Ehkäpä löydät uuden suosikkiruokasi tai edes kokeiluvälinettä Venäjän uuden valloituksen suunnitteluun. Joka tapauksessa, venäläisten sanoin: Приятного аппетита! (Bon appetit!)

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö