Lukuaika: 2 minuuttia
Olipa kerran naapurissa kummallinen maa, jossa karhu kuului katukuvaan ja vodka oli kansallinen juoma. Tässä artikkelissa perehdymme Suomen pohjoiseen naapuriin, eikä puhuta nyt mistään Lapin lumoavasta lappilaisesta.

Venäjä on valtava maa Euroopan ja Aasian välissä, jossa on yli 140 miljoonaa asukasta ja lukuisia erilaisia kulttuureita. Se on myös yksi maailman suurimmista ja tärkeimmistä valtioista, josta monen suomalaisen mielipuoleen liittyy lukuisia vitsikkäitä ja kummallisia stereotypioita.

Mutta miten Venäjän ja Suomen väliset suhteet oikein ovat kehittyneet vuosien varrella? Pidetäänkö meitä hyvinä naapureina vai ollaanko tässä nyt kuin kissa ja koira?

Suhteiden historia on ollut vaihtelevaa ja silloin tällöin jopa hivenen jännitteistä. Muistatteko vielä sen talvisodan, jonka Venäjä vei Suomen yllättäen vieraaseen tärisyttävään sotaan? No ehkä kyseessä oli vain pieni väärinkäsitys ja päivää myöhemmin olikin jo täysin rauhallista.

Mutta ei huolta, sillä keskinäinen hellyys ja rakkaus ovat aina löytyneet valtataistelun keskeltä. Onhan Suomi jatkuvasti ollut Venäjän kiinnostuksen kohteena, ja venäläisille on aina ollut selvää, että suomalaiset ovat karvaisia ja töksähteleviä, mutta kuitenkin sympaattisia.

Nykyään suomalaisten ja venäläisten väliset suhteet ovatkin suorastaan palavan intohimoisia. Venäläiset turistit saapuvat meidän maahamme kuin hornankattilaan ja jokainen heistä haluaa täällä kokea jotain ainutlaatuista. Esimerkiksi suomalaisessa saunassa ei ole kuulemma mitään sen ihanampaa, mutta täytyy sanoa, että usein saunaan astuu sisään yllättävän kovaäänisiä ja kovia kouria.

Eikä Venäjään liittyvistä vitsikkäistä hyvinvoinnin lähteistä kannata unohtaa matriarkaalisia naisia, jotka pitävät melkein koko maailmaa niskassaan. Tämä on ainutlaatuinen ilmiö, sillä vain Venäjällä nainen voi olla samanaikaisesti sekä kotirouva että politiikan supertähti. Näitä naisia ei kannata suututtaa, sillä he eivät pelkää heittää inkivääriä tulevaa tsaaria kohti.

Mutta eihän tässä vielä kaikki, sillä Venäjän armeija on kuin oma tarunsa. Mahtavat sotajoukot ovat tunnettuja monta kertaa ja ovat tulleet jopa tunnetuiksi taisteluistaan omaa maataan vastaan. Kuitenkin suomalaisten ja venäläisten välisessä sotimisessa on aina vallinnut kevyt kilpailuilmoitus ja virnistely, joka tietää vaarallisen ystävyyden alkuja.

Kaiken tämän lisäksi Venäjä on tuonut meille myös paljon muuta, kuten esimerkiksi Ladan, joka on ollut suomalaisten autonvalinta vuosikymmenestä toiseen. Ja hei, onhan se sentään vähän kuin Volvo, mutta venäläinen versio siitä.

Yhteenvetona voidaankin sanoa, että vaikka Venäjä ja Suomi ovat kuin yö ja päivä, niin jokin mystinen vetovoima meitä yhdistää. Jännittävät ja vitsikkäät suhteemme ovat kuin tsaarin kapakka, joka vetää puoleensa sekä suuria että pieniä ystäviä. Niin kauan kuin matkalaukkuun ei ilmesty äkäistä karhunpentua tai sekalainen joukko kiljuvia venäläisiä turisteja, voimme huoletta nauttia näistä naapurimaan kanssa yllättävänkin intiimeistä hetkistä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö