Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Lukuaika: < 1 minuutti
Kansalaisjärjestöt ovat tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa ja niillä on merkittävä rooli yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja vapaaehtoistoiminnan kentällä. Ne ovat voittoa tavoittelemattomia organisaatioita, jotka toimivat erilaisten yhteiskunnallisten, ympäristöllisten, terveydellisten tai kulttuurillisten asioiden puolesta.

Kansalaisjärjestöjen tärkein tavoite on parantaa yhteiskuntaa ja edistää sen jäsenten hyvinvointia. Ne pyrkivät vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja nostamaan esiin tärkeitä aiheita ja ongelmia. Kansalaisjärjestöt ovat vahvoja toimijoita erityisesti silloin, kun vaiettuja tai aliarvostettuja aiheita ei muuten nosteta julkiseen keskusteluun.

Yksi kansalaisjärjestöjen tärkeimmistä tehtävistä on tarjota kanava kansalaisille osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Ne tarjoavat mahdollisuuden osallistua kampanjoihin, kerätä adressien allekirjoituksia ja osallistua mielenilmauksiin ja tapahtumiin. Kansalaisjärjestöt myös verkostoituvat muiden toimijoiden kanssa ja vaikuttavat yhteistyön kautta laajemmin.

Toisaalta kansalaisjärjestöt tarjoavat myös vapaaehtoistyön mahdollisuuksia. Ne toimivat usein talkoovoimin ja tarjoavat mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa oman alueen tai yhteisön hyvinvointiin. Tämä luo kansalaisille mahdollisuuden tuntea yhteenkuuluvuutta ja osallisuutta yhteiskuntaan.

Kansalaisjärjestöjen toiminta on hyvin monimuotoista ja sitä löytyy lähes jokaiselta elämänalueelta. On esimerkiksi ympäristöjärjestöjä, maahanmuuttajajärjestöjä, syrjäytymisen ehkäisyyn keskittyviä järjestöjä sekä erilaisia kulttuuri-, harraste- ja tukijärjestöjä. Järjestöjen kautta kansalaiset voivat osallistua toimintaan ja vaikuttamiseen juuri omien kiinnostuksenkohteidensa pohjalta.

Suomessa kansalaisjärjestöjä on arviolta noin 116 000, ja ne työllistävät yhteensä noin 60 000 henkilöä. Ne toimivat erilaisilla rahoitusmuodoilla, kuten jäsenmaksuilla, lahjoituksilla, avustuksilla ja projektiluontoisilla tuloilla. Lisäksi monet järjestöt saavat taloudellista tukea valtiolta ja kunnista.

Kansalaisjärjestöjen toiminnalle on tärkeää, että ne säilyttävät itsenäisyytensä ja riippumattomuutensa. Tämä mahdollistaa niiden toimimisen puolueettomasti ja objektiivisesti, ja siten ne voivat toimia kansalaisten äänenä yhteiskunnassa. Toisaalta järjestöjen on myös tärkeä kunnioittaa julkisen vallan päätöksentekoa ja toimia sen kanssa yhteistyössä.

Kansalaisjärjestöt ovat siis sekä yhteiskunnallisen vaikuttamisen että vapaaehtoistoiminnan kanava. Ne mahdollistavat kansalaisille osallistumisen ja vaikuttamisen yhteiskunnassa sekä toimivat monipuolisesti hyvinvoinnin ja kestävän kehityksen edistämisen ja ylläpitämisen alueella. Niiden merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa on korvaamaton, ja niiden toiminta tulee säilyttää ja tukea myös jatkossa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö